När man kommer ner till Boxholms skidklubbs hemmaarena, Vivåsen, denna vintermorgon är det lätt att få tankarna att "snön ligger vit på taken, endast tomten är vaken". Nu är det inte bara tomten som är vaken, det är redan skidåkare i spåren och det brummar lite från snökanonerna. Vid en av dem står Peter Lööke som jobbar ideellt inom klubben.
Hur många snökanoner har ni igång idag ?
– Vi kör med fyra snökanoner varav två är helt nya.
Har ni köpt in dem själva?
– Vi köpte en själva, den andra är sponsrad av Carl Tryggers stiftelse.
Om man är helt novis i skidvärlden kan man säkert bli nyfiken på hur snön tillverkas i en snökanon. Peter förklarar att man lättast kan jämföra den med en högtryckstvätt.
– När man sprutar ut vattnet som finns i kanonen, och det är mer än tre minusgrader, så bildas det snöflingor. Den optimala temperaturen för att göra snö är runt tio minusgrader.
När det har snöat mycket och det finns natursnö, varför gör ni konstsnö då?
– Vi kompletterar med konstsnö nu när det är kallgrader. Konstsnön är mycket tåligare än den vanliga snön och den finns kvar längre även om det blir mildväder.
Att ha snökanonerna igång kräver att det finns ideella krafter som ställer upp och är på plats. Skidklubben har en "snösprutargrupp" där frivilliga personer skriver upp sitt namn och meddelar vilka tider de kan hjälpa till. Denna omgång sattes kanonerna igång tidigt kvällen innan och har varit igång hela natten. Det innebär att det också har funnits personer på plats hela tiden för att sköta och ansvara för snötillverkningen.
När började du ditt pass?
– Jag började mitt pass klockan sex i morse tillsammans med Mårten Lindqvist, han är ute och pistar spår nu. Mårtens dotter Wilma körde från klockan åtta igår kväll tills att vi bytte av henne i morse, så hon var ganska trött när vi kom hit, säger Peter.
Slingan där det nu finns konstsnö är 2,4 kilometer och det fylls på med skidåkare i spåren ju mer klockan blir. Peter har med sig sina egna skidor och räknar att åka på spåren efter sitt arbetspass. Han försöker att åka skidor tre till fyra gånger i veckan och han har Vasaloppet i sikte.
– Jag hade inte åkt mycket skidor innan, men för sju år sedan blev jag utmanad av en kompis att åka Vasaloppet. Jag klarade av utmaningen och sedan dess har jag åkt Vasaloppet varje år.