Astmavården kapar köerna med ny teknik

Tänk att gå på undersökning på vårdcentralen, utan att gå hemifrån. Och samtidigt som resultatet visas, ser vårdpersonalen det.

Astmasköterskan Cecilia Lago i Boxholm har precis blåst i den digitala lungfunktionsmätaren, som pratar med en app i mobiltelefonen. Nu kommer värdena upp på skärmen och samtidigt i vårdcentralens dator.

Astmasköterskan Cecilia Lago i Boxholm har precis blåst i den digitala lungfunktionsmätaren, som pratar med en app i mobiltelefonen. Nu kommer värdena upp på skärmen och samtidigt i vårdcentralens dator.

Foto: Lena Grape Lilliehorn

Boxholm2021-11-03 06:00

Det handlar om premiär i stor skala för ny teknik och nya metoder att behandla kroniskt sjuka.

– Det är brist på astma- och KOL-sköterskor, säger Cecilia Lago, specialistsjuksköterska på vårdcentralen i Boxholm. Dessutom har pandemin gjort att patienter fått vänta extra länge på kontroll.

– Vi tror att framtidens astmavård handlar om egenvård och att själv få mer kunskap om sin lungfunktion.

undefined
Astmasköterskan Cecilia Lago i Boxholm har precis blåst i den digitala lungfunktionsmätaren, som pratar med en app i mobiltelefonen. Nu kommer värdena upp på skärmen och samtidigt i vårdcentralens dator.

Vi ses i hennes ljusa undersökningsrum på vårdcentralen i Boxholm. Hon sitter med en speciell sorts andningsmätare – en digital spirometer – i ena handen. I den andra sin mobiltelefon. När hon blåser i mätaren kommer staplar upp på telefonens skärm direkt. Även datorn på skrivbordet visar samma värden. 

– Det är två system som pratar med varandra och det innebär att jag kan se direkt hur mina patienter mår, säger Cecilia Lago.

Hon pratar om själva blåsmätaren, som heter Asthma Tuner. Den är hopkopplad med en annan app som sköter distansmonitoreringen. Den heter Imagine Care.

undefined
"När man följer sin lungfunktion mer regelbundet får man mer kunskap", säger Cecilia Lago på vårdcentralen i Boxholm.

Den nya tekniken kan användas för fler kroniska sjukdomar; som högt blodtryck, diabetes och hjärtsvikt.

– När det gäller astma kan man kolla sin lungfunktion mer regelbundet och också lära sig mer om sjukdomen, säger Cecilia Lago.

Hon visar hur undersökningen går till genom att blåsa i spirometern, den lilla vita mojängen med ett munstycke. Efter det svarar hon på fyra frågor om hur hon mår. Sedan är det klart.

– Många är underbehandlade. De anpassar sin vardag efter hur de mår, säger hon. Men vi ville testa ett nytt arbetssätt och ha högre ambitioner än så.

Årskontrollerna ska inte tas bort, men det här är ett sätt att kapa köerna efter inställda besök under pandemin. Själv har hon 300 patienter med astmadiagnos, plus 90 KOL-patienter.

undefined
I appen sparas alla värden, så att det går att titta tillbaka hur sjukdomen har utvecklats.

Senaste tiden har information hållits i grupper i Boxholm. Alla inbjudna får möjlighet att prova det nya behandlingssättet. Det som krävs är att de har en smartphone eller en läsplatta, som går att ladda ned de båda apparna på.

När man anmält sig lägger egenmonitoreringsenheten vid lasarettet i Motala upp patienterna i systemet. Var och en får en spirometer på posten och sedan är det bara att öppna apparna och börja blåsa.

– Man bör blåsa varje dag i en vecka för att veta sina normalvärden, tycker Cecilia Lago. Via systemet kan man få påminnelser för att komma ihåg. 

– Man får också veta sina värden hela tiden och lär sig på det sättet mer om sin sjukdom. Den som vill kan chatta via apparna, men det går också att kontakta vårdcentralen på vanligt sätt, säger hon.

undefined
"Man har sin egen behandlingsplan i appen, så man kan kolla varje dag", förklarar sköterskan Anna Carleborg.

– Astma är en kronisk inflammation i luftvägarna, säger sköterskan Anna Carleborg som arbetar med övervakningsdelen i systemet. 

– När man dippar, alltså får sämre värden, är det för att inflammationen sprider sig i luftvägarna, fortsätter hon. Ett lätt sätt att hålla reda på det är att blåsa varje morgon, för att veta hur lungorna mår.

I appen finns varje patients egen behandlingsplan, så det går att kolla varje dag.

I rapporteringen följer också en kurva över blåsta värden, graderade som trafikljus. Är det grönt är sjukdomen väl kontrollerad. Ligger värdena på gult eller rött är kontrollen sämre. Här får man möjlighet att fundera över möjliga anledningar.

– Man kan också säga att vi lägger över lite ansvar på patienten att själv höra av sig, förklarar Anna Carleborg.

Träffen i Boxholms Folkets hus är slut och de besökare som vill får hjälp att skapa sina konton i apparna.

Det här är astma och KOL

Astma är en inflammation i luftvägarna, som gör det svårt att andas. Inflammationen leder till att luftrören drar ihop sig eller svullnar och att det bildas mer slem. Virus ligger bakom 85 procent av alla astmabekymmer, framförallt gäller det rhinovirus. Det är ett virus som orsakar både vanlig förkylning och andra infektioner i övre luftvägarna.

KOL, eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom, är en kombination av inflammation i luftvägarna och förstörd lungvävnad, som försämrar lungornas funktion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!