Nu får småpartierna insyn – "Hur glad som helst"

Det blir insynsplatser för de små partierna i Boxholms kommunstyrelse. Redan vid aprilmötet kommer de att få sitta med, få arvode och ha yttranderätt – dock ej rösträtt.

De små parterna i Boxholms fullmäktige (V, KD och SD) kommer från nästa månad att få sitta med vid kommunstyrelsens möten – med sina insynsplatser.

De små parterna i Boxholms fullmäktige (V, KD och SD) kommer från nästa månad att få sitta med vid kommunstyrelsens möten – med sina insynsplatser.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2022-03-21 12:00
undefined
De små parterna i Boxholms fullmäktige (V, KD och SD) kommer från nästa månad att få sitta med vid kommunstyrelsens möten – med sina insynsplatser.

Efter förra valet minskades de beslutande församlingarna i Boxholms kommun ner i storlek. Resultatet blev att de små partierna ställdes utanför nämndarbetet. Vänstern och SD motionerade om att man ville få så kallade insynsplatser i kommunstyrelsen, alltså att kunna delta men utan beslutanderätt. Förslaget hänvisades till en demokratigrupp som tillsattes med deltagare från alla partier som är representerade i fullmäktige.

I dag sitter det bara socialdemokrater, moderater och centerpartister i kommunstyrelsen liksom i övriga nämnder, förutom valnämnden. 

Efter att det funnits skepsis till insynsplatser från både S och M, har nu gruppen enats. På kommunstyrelsens bord ligger ett förslag som är helt i linje med de båda motionerna: Alla partier med förtroendeuppdrag i kommunfullmäktige – men som saknar representation i ks – ges rätt till en insynsplats vardera där. Förslaget väntas gå igenom.

– Jag är hur glad som helst. Det satt långt inne, men nu får vi bättre möjlighet att hålla oss ajour med vad som händer i kommunen, säger Irene Garperian (V) som stridit för detta under i stort sett hela mandatperioden.

undefined
Vänsterns Irene Garperian skrev redan vintern 2019 en motion om insynsplatser. Nu har hon fått igenom det kravet.

Hon har varit aktiv under tiden sedan valet med olika förslag för att öka demokratin och öppenheten i kommunens verksamhet. Frågan om insynsplatser har varit dominerande vid demokratigruppens möten. Där har även arvodesnivåer diskuterats – och den debatten fortsätter.

Enligt set nu lagda förslaget får även de som deltar i möten som insynsplats att uppbära ordinarie arvode.

– Nu kommer även vi i de mindre partierna kunna hänga med i kommunstyrelsens arbete, och få arvode för att delta där, säger hon.

Insynsplatsen ger rätt att delta i överläggningar, men har inte rätt till yrkanden eller yttranden som förs till protokoll.

Mest emot förslaget har Moderaterna varit. Stefan Andersson (M) menar att den uppgörelse som gjordes efter valet mellan M och S – och som även innehöll ett tekniskt valsamarbete om representationen i nämnderna – krävde en liten intim krets i ks-arbetet.

– Det är Socialdemokraterna som svängt i samband med bytet av ny kommunstyrelseordförande, säger Stefan Andersson.

Nackdelen med insynsplatser menar han är att den förtroliga stämning som präglat ks kan minska om man blir fler deltagare på mötena. Han menar att mycket känsliga uppgifter behandlas på sammanträdena, och att den känsla som funnits av "högt i tak" kan minska.

Men han ser även fördelar med insynsplatserna.

undefined
Stefan Andersson (M) i Boxholm.

– Det blir enklare för mig som oppositionsledare som har som roll att informera de andra, vilket jag fått kritik för. Plus en fördel för dem, att de blir mer insatta i ärenden inför fullmäktigemötena, säger Stefan Andersson.

Claes Sjökvist (S) menar att det är rimligt att alla partier i fullmäktige får insyn i beredningen av ärendena, och ser inga nackdelar med det.

– Jag har tidigare kallats in som ersättare i fullmäktige, och vet att det är mycket svårt att ha kunskap och sätta sig in i ärendena.

Förutom Vänstern och Sverigedemokraterna är det Kristdemokraterna som nu får var sin ordinarie insynsplats och en ersättarplats i kommunstyrelsen. Nyordningen ska kunna vara införd redan till aprilmötet, förutsatt att förslaget godkänns av både kommunstyrelsen 22 mars och kommunfullmäktige vid dess aprilsammanträde.

Boxholms nämnder

Det tekniska valsamarbetet mellan M och S efter valet ledde till att det bara är de och C som har platser i kommunens nämnder. I kommunstyrelsen har S fem mandat, M och C två var. Det innebär att S har egen majoritet i nämnderna, men ingen egen majoritet i fullmäktige (13 av 27 bemannade platser).

SD med två mandat i fullmäktige (egentligen fyra, varav två är obesatta) och KD och V med var sitt mandat har ingen representation i nämnderna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!