Nisse P är på G igen

Dr Turban, HBTQ-Sven, Rinna-Hitler och Albin. Det är några av karaktärerna i Sångarbrödernas tionde revy. Och så Nisse P själv då förstås.

Dr Turban (Roland Sundblad), HBTQ-Sven (Dick Magnusson), Rinna-Hitler (Jimmy Israelsson) och Albin i Albin och Melker (Mats Lönngren).

Dr Turban (Roland Sundblad), HBTQ-Sven (Dick Magnusson), Rinna-Hitler (Jimmy Israelsson) och Albin i Albin och Melker (Mats Lönngren).

Foto: Sune Johansson

Boxholm2018-11-06 14:26

Just nu är Boxholmskören inne i finslipningen av nummer och körarrangemang inför premiären om tre veckor. "Nisse P. – Tionde revyn utan skam" heter den och det är förstås lite extra när det är jubileum.

– Vi har dammat av några gamla saker, fast vi har uppdaterat texterna, säger Mats Lönngren som leder manusgruppen.

Manusarbetet började i maj och håller fortfarande på. Det händer ju hela tiden saker. En lokalrevy utan det senaste inom Arlakoncernen är knappast möjligt.

– Vi har ju vårt "Ostnytt" och där blir det väl något om flytten, säger Mats som tycker att nyheten kom i senaste laget – för manusarbetets skull.

Revyandet kom till efter att Olle Nilsson för tjugo år sedan tog över dirigentpinnen efter sin far. Han ville få lite nytt tryck i den urgamla kören.

Sedan 2000 när Sångarbröderna gjorde sin första Nisse P-revy i folkets hus har gänget växt. Flera yngre killar lockades till gruppen när det blev uppenbart att man kan ha så roligt i en manskör. Nu fyller de nästan ut hela stora salen på Nygatan 9 när de repar, och de varma rösterna fyller ut den helt. Ett kompband övar på övervåningen.

– Det är nytt. Förut har vi haft förinspelat komp. Det här blir ett lyft, tycker Mats Lönngren och menar att kören har duktiga instrumentalister.

Sedan de första revyerna har fler körmedlemmar stigit fram och gjort soloroller och talscener – ett stort steg, menar Mats, från att vara en anonym stämma i en kör. Själv spelar han Albin i radarparet Albin och Melker, karaktärer som är kända sedan tidigare för dem som följt revyerna genom åren.

Det blir som sig bör blandat mellan körnummer, och solosång, mellan talscener och kupletter, mellan storpolitik och lokalnyheter. Man ska inte behöva vara boxholmare för att förstå numren.

Men vem är den där Nisse P?

– Han är ur-boxholmaren. Träskor och fiberpälströja över en rutig skjorta. Lite inskränkt, men inte dum. Kanske lite töntig, menar Mats Lönngren.

Finns det sådana fortfarande?

– Njae. Han är nog en utrotningshotad art. Klart rödlistad, skrattar han.

Men en tacksam karaktär att skoja med. Därför får han vara med i alla revyer. I alla fall i titlarna. Några år har han uteblivit i rollistan.

Men den 17 och 24 november återkommer han och de andra till Folkets hus i Boxholm.

Bröderna Daniel och Tobias Wallin repar in ett nummer med kören. Dirigent är Olle Nilsson.
Bröderna Daniel och Tobias Wallin repar in ett nummer med kören. Dirigent är Olle Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!