Nedläggningen nära för sågen

Bara en strimma av hopp finns kvar för Boxholmssågen. Rörvik Timber låter den sista stocken sågas till sommaren.

Boxholmssågen. Alla anställda är varslade om uppsägning.

Boxholmssågen. Alla anställda är varslade om uppsägning.

Foto: karl-johan norén

boxholm2017-02-24 18:30

På torsdagen klockan 14 varslades samtliga 37 anställda i Boxholm om uppsägning. Rörviks vd Per Robert samlade all personal.

Samtidigt var koncernens vice vd Håkan Lind och lämnade motsvarande nedläggningsbesked till de anställda på Myresjösågen utanför Vetlanda, där berörs 56 personer.

– Vår plan är att bedriva verksamheten vidare i Boxholm fram till och med sommaren. Det innebär också att alla anställda, oavsett uppsägningstid, har möjlighet att jobba kvar fram till dess, säger Per Robert.

Tidigare i vinter deklarerade han att Rörvik vill lämna sågverksbranschen och att de söker nya ägare till samtliga sina tre återstående sågverk, Boxholm, Linghem och Myresjö.

– Vi har kommit till vägs ände nu, vi har inga mer uppslag för Boxholm och Myresjö. Däremot finns ett stort intresse från olika sågverkskoncerner att köpa Linghemssågen som har en annan inriktning, så Linghem med ett 30-tal anställda berörs inte alls av några varsel.

Per Robert säger att koncernen under ett års tid verkligen har kämpat för att hitta en bra lösning för Boxholm och en lång lista med intressenter har bearbetats.

Du sa för en dryg månad sedan att det är ingen större brådska med att hitta ny ägare, nu blev det ändå tydligen bråttom?

– Vi hade en del intressenter som vi kanske trodde att vi skulle komma i mål med, De har backat ut sedan vi pratades vid.

Är det definitivt att Boxholmssågen läggs ner?

– Skulle det dyka upp något alternativ till nedläggning, så är det klart att vi överväger det

Per Robert förklarar ointresset med att det har varit jättetunga år för branschen i södra Sverige. De senaste fem åren har de stora sågverksgrupperna gjort en sammanlagd förlust på 2,6 miljarder.

Det har blivit en viss förbättring. Boxholmssågen går dock, enligt Per Robert, fortfarande back.

För en dryg månad sa du att den gick plus minus noll?

– Ja, före avskrivningar och räntekostnader är det så men inte efter. Så det beror på vilken nivå man pratar om.

Bernt Eriksson, facklig kontaktperson på Boxholmssågen, hoppas att någon stor aktör ändrar sig och dyker upp som spekulant.

Skulle det ändå bli nedläggning ser Bernt Eriksson positivt på möjligheterna för flertalet att få nya jobb.

Det säger han utifrån erfarenheten förra vintern när arbetsstyrkan halverades.

– Alla de som sades upp den gången fick faktiskt tag i nya jobb i området runt Mjölby, Tranås och Boxholm, men ligger man runt 60 år i ålder är det inte lätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om