– Det brukar gå lite upp och ner. Jag tror inte att det är något anmärkningsvärt, säger kommunstyrelsens ordförande Cecilia Burenby som inte känner någon större oro inför det tillfälliga tappet.
Totalt hittills i år har kommunens invånarantal ökat med 196 personer till 28 182 invånare. Så målet 30 000 invånare år 2025 känns inte orealistiskt, enligt Cecilia Burenby som berättar att trycket är fortsatt högt på bostäder i kommunen och att kön bara växer och växer.
– Jag tror att det är närmare 700 nu i kön, säger hon.
Senast på onsdagen så fattade kommunstyrelsen beslut om åtta nya detaljplaner runt om i kommunen.
Även de betydligt mindre kommunerna Boxholm och Ödeshög har sett en positiv utveckling över tid, även om det handlar om betydligt lägre siffror. Under det senaste kvartalet har Ödeshög till exempel ökat med 27 invånare. Men om man tittar på hela perioden från 1 januari till sista september är ökningen bara en person.
– Det är jättepositivt att vi ökat, även om det bara handlar om en eller två personer, säger Annicki Oscarsson (Kd) som är kommunstyrelsens ordförande i kommunen vid Vättern. Trenden bröts faktiskt redan 2014 och vi är glada över att vi fortsätter att öka, i stället för att minska.
Hon konstaterar att ökningen är bra för ekonomin och utvecklingen av kommunen samtidigt som det också innebär kostnader. Och även om uppgången inletts redan före pandemin tror hon att den också spelat roll för intresset att flytta till Ödeshög.
– Vi arbetar målmedvetet med att planera för nya tomter i kommunen för att möta framtida behov, säger Annicki Oscarsson.
I den senaste översiktsplanen från hösten 2020 är visionen att kommunen ska ha cirka 6 000 invånare. Enligt den senaste statistiken har kommunen 5 339 invånare nu.
Motsvarande siffra för Boxholm är 5 482 invånare, en ökning med 41 personer under årets tre första kvartal, varav tre under perioden 1 juli till sista september.
– Det är jättepositivt och vi är jätteglada för det, säger Boxholms kommundirektör Linda Hammarström.
Också hon tror att uppgången delvis hänger ihop med pandemin.
– Jag tror att det just nu är attraktivt att bosätta sig ute på landsbygden, säger hon. Och vi pratar mycket om hur vi ska möta den trenden. Vi arbetar för att det ska vara attraktivt att bo och jobba i Boxholm och det kommer vi att fortsätta jobba aktivt med.