– Missnöjet är väldigt stort. Många tänker, är det värt att vara kvar? säger Roger Nilsson, fackordförande i Boxholm.
Det nya avtalet börjar gälla 1 maj.
Det måste hända något dessförinnan, tyckte de deltidsbrandmän från Boxholm, Vadstena, Ödeshög och Skänninge som hade samlats på räddningsstationen i Boxholm i måndags kväll. De träffade ombudsman Magnus Sjöholm från Brandmännens riksförbund.
När vi efteråt talade med Roger Nilsson och Pierre Larsson, brandmän i i Boxholm, så beskrev de ingalunda det som att ombudsmannens förklaringar av avtalet dämpat det rådande missnöjet.
Tvärtom, de såg det som att de blivit ännu mer förbannade.
– Vi har blivit överkörda, säger Roger Nilsson.
I detta ligger inte någon kritik mot det egna facket som hade kunnat bli avtalslös om det inte under protest skrivit på ett avtal som tidigare Kommunal och Vision gått med på.
Magnus Sjöholm säger att det blivit ett raseri utan dess like landet runt.
– Vi varnade arbetsgivarna mycket ingående vad avtalet skulle leda till. De lyssnade inte ett dugg. Hela branschen gungar nu. Det kan bli ett nationellt trauma.
Det är inte så att avtalet generellt ger försämringar men höjd dagersättning har betalats med slopade OB-ersättningar, mer än halverad semesterersättning och försämrade villkor vid vidareutbildning.
Det är åtminstone så brandmännen i Boxholm ser på avtalet.
De pekar på att avtalet slår väldigt hårt mot enskilda kårer och enskilda brandmän. Det finns kårer som har 80–90 procent av sina larm på OB-tid.
Och det finns brandmän i deltidsbrandkårer (Boxholm är inget undantag) som har sin huvudarbetsgivare på annan ort och som därför måste gå ur jourberedskapen på dagtid eftersom inställelsetiden till stationen, fem minuter, inte klaras.
Pierre Larsson menar att de tre senaste avtalen varit en besvikelse. Därför fanns förväntningar på att det nya skulle bli något annat. Så blev det istället en ännu större besvikelse.
Han konstaterar för egen del att det känns tuffare och tuffare.
– Jag har sambo och två barn. När jag har min beredskapsvecka var tredje vecka involveras hela släkten för att vårt pussel ska gå ihop.