Malexanders äldsta hus måste restaureras snarast

Gatstugan är en gammal fattigstuga i Malexander. Nu är den i så dåligt skick att den måste rustas upp, annars kommer den att förfalla.

Hembygdsföreningen med Johan Wahlqvist och Bosse Garpevik har hela 19 byggnader att ta hand om i Malexander socken. Just nu är det Gatstugan som är i störst behov att upprustning.

Hembygdsföreningen med Johan Wahlqvist och Bosse Garpevik har hela 19 byggnader att ta hand om i Malexander socken. Just nu är det Gatstugan som är i störst behov att upprustning.

Foto: Hedda Themner

Boxholm2020-07-16 15:55

Den ursprungliga fattigstugan stod på granntomten om uppfördes 1689. Den som nu måste tas hand om öppnades runt 1800 och har troligen många delar från stugan som stod bredvid. 

Bosse Garpevik, ledamot i hembygdsföreningens styrelse, berättar att det var väldigt vanligt att man flyttade hus vid den tiden.

– Nu är huset i väldigt dåligt skick och det är ytterst bevarandevärt. Så vi har haft en byggnadsantikvarie här som har gjort ett gediget arbete och en undersökning om vad som behöver göras, säger Johan Wahlqvist, ordförande i hembygdsföreningen.

Det är alltså inte bara att sätta igång och börja bygga. För varken Johan Wahlqvist eller Bosse Garpevik får själva snickra på stugan.

– Det finns speciella firmor som ägnar sig åt antikvariska byggnadsarbeten. Det är rätt mycket som behöver göras. Den understa stocken, syllstocken som ligger under brädföringen, är rutten. Fönster behöver fixas. Förmodligen behöver det mesta utav brädföringen bytas också. Det kan man inte göra hur som helst, säger Johan Wahlqvist. 

Det är inte heller allt virke som får användas till panelen. Man kan inte åka till en vanlig byggvaruhandel och köpa grejerna som behövs där.

– Det ska vara speciellt virke, speciell färg, speciell spik. Det ska sågas på ett speciellt sätt. Det är bra för man försöker återställa det som det var, säger Johan Wahlqvist.

Även om det är mycket som behöver bytas ut så försäkrar Johan att det mesta blir kvar. Man byter de delar som måste bytas för att stugan över huvud taget ska kunna stå kvar.

Antagligen kommer huset att behöva lyftas upp. Eftersom det är ett så omfattande arbete som måste utföras av specialister blir kostnaden hög. Offerten efter den antikvariska utredningen hamnade på cirka 300 000 kronor.

För att finansiera restaureringen kommer hembygdsföreningen att söka bidrag hos Länsstyrelsen. I regel brukar man få runt 75 procent av det man söker. Det lämnar föreningen med en prislapp för arbetet på runt 75 000 kronor.

– Det är extra jobbigt för oss i år. För vi har lite intäkter från midsommarfest, visningar, sommarrodden och loppisar. Men allt sådant har ju blivit inställt. Så vi har egentligen inga intäkter mer än medlemsavgifter nu, säger Johan Wahlqvist.

Han berättar att några har donerat en slant till föreningen eftersom de vet att året har varit svårt. Den 10 oktober ska ansökningen om pengarna vara inne.

Karta: Malexander
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!