– Det känns tryggt att det är kommunen som är köpare, då vet vi att gården hamnar i goda händer, säger Tore Mohlin.
Åsbogården, som ligger mitt emot Åsbo skola, har köpts av Boxholm kommun för att från och med i höst bli en förskola.
– Det blir nog fint för barnen att leka här på gräsmattorna, säger Margareta Mohlin, som hoppas att Åsbogården får behålla sitt namn.
Makarna Mohlin visar runt i gården, vars minsta skrymsle och vrå de känner, och vars historia de är en stor del av.
Flytten till ÅsboTore och Margareta Mohlin flyttade till Åsbo som nygifta, i samband med att Margareta, 1956, fick anställning som sjuksyster i Åsbo församling.
– Jag hade arbetet som sjuksyster i Norrköping, men trivdes aldrig riktigt där. Jag kommer härifrån trakterna, och landsbygden passade mig bättre.
Margareta Mohlin arbetade som sjuksyster i församlingen i 13 år, och under dessa år var Åsbo egen kommun och Åsbogården ett äldreboende.
– Jag arbetade inom mejeriindustrin på de tiden, och det blev mycket resor. Jag var med och byggde upp stormejerier i hela Sverige, men också utomlands, säger Tore Mohlin.
Åren som sjukhemMen 1969 beslutades det om att Åsbo skulle komma att uppgå i storkommunen Boxholm, och i samband med detta skulle alla åldringar flyttas till den nya centralorten.
– Det var då jag fick erbjudandet om att köpa Åsbogården av kommunen, säger Margareta Mohlin, som med stöd hos sin make köpte gården och öppnade ett sjukhem.
Året därpå, 1970, kunde Åsbogårdens sjukhem ta emot sina första patienter. Och patienterna skulle bli många. De sista lämnade Åsbogården först 24 år senare.
Gav sin själVisningen i Åsbogården fortsätter, allt medan makarna Mohlin berättar. Varje rum har tapeter med olika mönster, det ena vackrare än det andra.
– Sjukhemmet fick snabbt ett gott ryckte och var väldigt populärt. Vi hade nästan alltid fullbelagt. Margareta gav hela sin själ åt Åsbogården, säger Tore Mohlin.
Margareta Mohlin menar dock att det aldrig hade gått utan makens stöd, och heller inte utan den enastående personal som fanns på Åsbogården.
– Det var personalen som gjorde sjukhemmet till vad det var. Det finns så många minnen från den tiden, vi satt ju hos människor i livets slutskede, säger hon.
Åsbogårdens vandrarhemÅsbogårdens sjukhem stängde 1994, men makarna Mohlin hade mer att ge. Gården, som hade varit hem åt sjuka, blev nu i stället ett hem för vandrande.
– Vi har många trevliga minnen av våra gäster här på vandrarhemmet, och vi har gjort oss många bekantskaper under åren. Många gäster har återkommit varje år, säger Tore Mohlin.
Men nu står, som sagt, rummen tomma. Möblemangen har stuvats undan, och det vänner och släktingar inte tar hand om hoppas de att någon annan förbarmar sig över.
– Det kommer att bli en fin förskola, det vet jag, säger Margareta Mohlin.