Äldreomsorgen har på senare år fått allt svårare att få personalen att räcka till. Det har inte blivit mindre tufft av att man på senare tid gått igenom en omvårdnadstopp.
– Vi ser att vi måste binda till oss mer personal, säger omsorgschefen Rozita Hedqvist.
Ett steg i den riktningen är att höja grundbemanningen. En enig kommunstyrelse tog i detta syfte beslut i förra veckan att "skyndsamt rekrytera två nya tjänster om undersköterska om 75 procent vardera".
Kommunstyrelsen har socialdemokratisk majoritet och ordförande är Britt-Marie Johansson (S).
Vi påminner henne om att Stefan Löfven våren 2014 skrev på debattplats i denna tidning att "vinner vi socialdemokrater valet kommer vi att införa rätt till heltid i välfärden genom ett nationellt kollektivavtal som ska gälla för alla landets kommuner och landsting".
Britt-Marie Johansson är väl medveten om att S-politik är att heltid ska vara norm, men tror att det får blir en förhandlingsfråga i varje särskilt fall för att få det att stämma in med scheman och andra tjänster.
– Att de här nya tjänsterna blir på 75 procent är något kommunen som arbetsgivare kommit överens med facket om, antar jag.
Vadstena kommun tog i höstas beslutet att från och med 2018 inte annonsera ut annat än heltidstjänster inom vård och omsorg.
Britt-Marie Johansson tycker att det var ett bra beslut, men hon tillägger att Boxholm inte har kommit så långt. Hennes personliga uppfattning är att alla ska ha rätt till heltidstjänst.
Du sitter och klubbar beslut som är något annat?– Ja, men ekonomin måste också hänga med. Vi försöker så gott det går.
Hon framhåller att Boxholms kommun generellt har hög sysselsättningsgrad för sin personal, den ligger på över 90 procent sett över alla anställda och det är inte heltidstjänster som är allena saliggörande för att bli sedd som en attraktiv arbetsgivare.
– Många går ner i tjänst, konstaterar hon.
Kommunalrådet nämner vidare att kommunen tittar på möjligheterna att få vård- och omsorgspersonalen att jobba var tredje helg istället för varannan.
Kommunals lokala ordförande Helen Svanström är beredd att ge kommunen erkännande för att den har satsat, och försöker satsa på sin vårdpersonal.
Kommunal har också en dialog med personalchefen om en ännu inte färdig handlingsplan för att få heltid som norm.
Jag förstår att det inte i en handvändning går att uppgradera alla deltidstjänster till heltid, men när kommunen inrättar nya tjänster...Konstigt att det inte blir heltid från början, eller? – Jo, det håller jag med dig om, det här är lustigt. Självklart är en heltidstjänst något som lockar mer än en deltidstjänst. Kommunal jobbar för att ha heltidstjänster och vi har inte förhandlat om dessa båda 75-procentiga tjänster, inte ens diskuterat dem, svarar Helen Svanström.
Rozita Hedqvist medger att det kan vara så att de inte förhandlats, men att det självklart måste till förhandlingar när tjänsterna ska tillsättas.
Hon tror att den som söker tjänsterna kan, om så önskas, fylla ut med annan tjänstgöring på andra enheter än inom hemtjänsten.
– Det som är svårigheten med många heltidstjänster inom vård och omsorg är schemaläggningen och att det inte alltid blir så roliga scheman för den anställde. Jag tror att på sikt måste vi ändå, för att klara personalförsörjningen, kunna erbjuda både heltidstjänster och att man jobbar färre helger än idag.