Lennart vill ge cancersjuka hopp

Det går att leva med cancer i många år. Lennart Råsberg, 76 år, berättar om detta i en nyskriven och väldigt självutlämnande bok.

Multisjuk. Och dubbelcancer. Ändå anser sig Lennart ha haft tur och han tycker att vi har en välordnad sjukvård.

Multisjuk. Och dubbelcancer. Ändå anser sig Lennart ha haft tur och han tycker att vi har en välordnad sjukvård.

Foto: karl-johan norén

Boxholm2016-11-25 13:00

Han och sambon Laila Thörn (vars stöd Lennart inte nog kan prisa) bor i ett radhus på Lindstigen i Boxholm. Lennart är en multisjuk, verbal, överviktig man.

Ja, en läkare skrev så i hans sjukjournal.

– En annan skrev ”multisjuk, pratglad, lätt överviktig man”, säger Lennart Råsberg och flinar lite.

För många år sedan publicerade Corren ”Veckans Råsbergare”.

Efter att ha läst Lennart Råsbergs cancerbok kan vi konstatera att hans förmåga att se det komiska i olika situationer är oanfrätt av sjukdomar. Han fångar dråpliga kommentarer och bidrar med egen humor mitt i det allvar som han skriver om med respekt för alla inblandade.

Han ogillar en del kändispatienters slängar i böcker mot sjuksköterskor eller läkare.

Det betyder inte att Lennart är underdånig. Tvärtom.

Han säger uttryckligen i boken att han inte har den överdrivna respekt för läkare som många andra äldre har. Han tror att både han och Laila ibland upplevts som lite besvärliga.

– Många jag pratar med säger att ”läkaren sa att det var bra”. Då säger jag, ”vad var det som var bra? Du måste fråga hur värdena ser ut”.

Lennart Råsberg säger att med den komplexa sjukdomsbild som han har, så är det extra viktigt att vara ifrågasättande men också så påläst att man komma med förslag på åtgärder.

För Lennart menar att med den lilla tid som en läkare idag har för en patient så kan han inte begära att de var och en ska kunna läsa in sig på honom.

I hans journal står det nämligen inte bara om det som här nämnts utan också om inre blödningar, förmaksflimmer, fistelgångar, gallsten, blodanemi, lugninflammation, ESBL resistenta bakterier och flera andra åkommor.

Lennarts bok finns att köpa bland annat på biblioteket i Boxholm. Titeln, ”Cancerliv med tur i oturen”, syftar på att både en prostatacancer, som han levt med i tolv år, och en senare diagnostiserad njurcancer, upptäcktes genom andra sjukdomar.

– Jag brukar framhålla att A och O är en tidig upptäckt av cancern. Om jag inte drabbats av njursten i slutet på 2003 hade jag nog inte suttit här idag.

De strålningsskador som Lennart fick i underlivet vid behandlingen av prostatacancern har orsakat mycket smärta.

Framför allt har det gett upphov till problem med kisseriet och med infektioner.

Tolkar jag dig rätt om jag påstår att du hade förskonats mycket elände om du drabbats av prostatacancer först idag?

– Ja! Numera kan man stråla med större precision och det är också mycket bättre teknik vid operationer med robotar som används.

Boken är dock inte någon klagosång. Lennart är tacksam för att ha sluppit längre ihållande värk.

Han trycker på att livet kan bjuda på höjdpunkter även för en multisjuk cancerpatient. Med undantag för sista tiden har han och Laila en eller två gånger per år flugit till varmare nejder.

Att resa är ett gemensamt intresse. Lennart har gjort ett 70-tal charterresor sedan 1964.

I många år rattade han dessutom både bussar och lastbilar.

Hur mår du idag?

– Jag känner mig trött, det är en biverkan av den nya och fantastiskt verkningsfulla bromsmedicin, Xtandi , som jag sedan i juni äter för prostatacancern. I övrigt har jag inte på flera år mått så bra som jag gör nu. Jag har sluppit mycket infektioner sedan jag fått en plugg för att täta mellan njuren och blåsan.

Urinstopp det värsta

Listor på allting är populärt, inte minst i media. Lennart Råsberg har i boken ”rankat” sina värsta fysiska smärtor. Den toppas av urinstopp följt av njurstensanfall och på tredje plats kommer ”Smärtor i ljumske och lår efter att urinen gått ut i fistelgångar”. Han skriver om urinstopp att det är det absolut värsta som han varit med om. ”Det är som om hela underlivet är förlamat”. Psykisk smärta då? Det tar också Lennart upp. Utan listor!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om