Britt-Marie: "Lika god som på 60-talet"

Under tisdagseftermiddagen var det lansering av ost från Boxholms mejeri. Många hade kommit för att smaka av osten.

"Det känns spännande att få smaka", säger Ulf Carlsson. "Den förra osten som tillverkades här var jättegod."

"Det känns spännande att få smaka", säger Ulf Carlsson. "Den förra osten som tillverkades här var jättegod."

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2021-09-28 17:48

30 oktober 2018: Nedläggning, ostmarsch och kamplysta.

28 september 2021: Nystart, ostlansering och nyfikenhet.

Tre år efter att Arla bestämde sig för att lägga ned osttillverkningen i Boxholm ringlade köerna utanför mejeriet långa för att återigen få smaka på ost från orten.

Vid försäljningsbordet stod Glada bondens ordförande Anders Birgersson och verkade njuta av att mycket folk hade kommit till mejeriet under tisdagseftermiddagen.

– Jag tror att vi har testat oss fram till något bra, säger han. 

undefined
Anders Birgersson från Glada bonden startade invigningen med ett kort tal.

Varför tror ni att Glada bonden kommer lyckas att driva mejeriet, när inte Arla lyckades?

– Jag tror att mejeriet inte passade in i deras strategi. Vår målsättning är en helt annan. Vi vill värna om produkten och hanteringen. Vår ost kommer inte vara en volymprodukt. För oss handlar det även om att bygga ett varumärke.

Tisdagens lansering startade med ett kort tal av Birgersson innan Boxholms kommunalråd Claes Sjökvist högtidligt klippte band.

undefined
Boxholms kommunalråd Claes Sjökvist var på plats för att inviga ostlanseringen.

Först på plats vid mejeriet inför lanseringen var Britt-Marie Ohlsson från Askeby.

– Jag brukade handla här förr. Men sedan Arla tog över har jag inte varit här. Jag hoppas kunna handla ost till mina familjemedlemmar som är kvar i Grekland. Min man är ostoman och äter massor med ost.

undefined
"Lika gott som på 60-talet", menar Britt-Marie Ohlsson från Askeby.

I kön till ostförsäljningen hittade vi boxholmsbon Ulf Carlsson. Han var spänd inför att få smaka den nya osten.

– De har lite att leva upp till, menar han. Den förra osten var jättegod.

Efter provsmakningen var han osäker på vad han skulle tycka.

undefined
"Det känns spännande att få smaka", säger Ulf Carlsson. "Den förra osten som tillverkades här var jättegod."

– Osten ska få en chans hemma i köket. Men den var god, det finns hopp.

Ann-Britt och Kjell-Åke Trygg från Boxholm hade sett fram emot den här dagen.

– Ost är en del av Boxholms historia, säger Ann-Britt.

– Det känns underbart att det fanns glada bönder som vågade ge sig på detta, menar Kjell-Åke.

undefined
Kjell-Åke Trygg och Ann-Britt Trygg hade sett fram emot att få smaka ost från Boxholm igen.

På plats vid mejeriet fanns Peter Trygg, framträdande drivkraft i kampen för osttillverkningen i Boxholm.

– Det är mäktigt att under de här tre åren fått se människors engagemang för det lilla, som i detta fallet är något stort. Jag har lärt mig kraften bakom sociala medier och ibland har det hettat till. Under de här åren har jag fått ett nytt intresse för mat och var den kommer ifrån.

undefined
Ostens vänner fanns representerade vid lanseringen. Från vänster Peter Trygg, Morgan Sehlstedt, Christian Wallertz och Mats Jungmyren.

En person som var mycket nöjd efter provsmakningen var Britt-Marie Ohlsson.

– Den var lika god som jag minns att den var på 60-talet, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!