Carina Sjölin och Åsa Gärdeman har skrivit en C-uppsats i sociologi som kommit att bli en mycket het potatis i Boxholms kommun.
Anna-Karin Kindgren, gruppledare för centerpartiet, tycker det är märkligt att uppsatsen aldrig behandlats i kommunstyrelsen, utan bara i kommunstyrelsens arbetsutskott. Där bestämdes att rapporten ska gå som arbetsmaterial till socialnämnden och barn- och ungdomsnämnden, men inte till kommunstyrelsen. Nämnderna ska dock rapportera sina synpunkter till kommunstyrelsen.
-- Kommunchefen Kurt Wallin får kritik i utvärderingen för toppstyrning. Det är illa att detta inte kan få diskuteras öppet i kommunstyrelsen, säger Anna-Karin Kindgren.
Kristdemokraternas gruppledare Levi Eckeskog sitter i kommunstyrelsen, och anser även han att det är just där rapporten borde behandlas:
-- Kommunledningen är för känslig för kritik. Men med tanke på de mycket stora svårigheter som kommunen har med ekonomi och ledning, måste vi föra en diskussion om hur vi ska komma vidare.
Vänsterpartiets gruppledare Mikael Palm påpekar att centerpartiet själva var med på det eniga beslutet i kommunstyrelsens arbetsutskott att remittera rapporten till nämnderna.
Enligt kommunalrådet Eva Karlsson (s) är det egentligen inte rapporten i sig som den politiska turbulensen handlar om. Hon anser att det hela i stället handlar om personförföljelse av kommunchefen Kurt Wallin:
-- Jag är oerhört besviken på de politiker som inte vågar diskutera den här frågan med mig och kommunchefen på ett rakryggat sätt. Jag välkomnar en dialog där de konkret pekar på vad i verksamheten de anser är fel, säger Eva Karlsson.
Varför är inte kommunstyrelsen rätt forum att behandla kritiken om toppstyrning?
-- Det pågår en organisatorisk översyn av nämnderna. Och om det framkommer synpunkter på rapporten i socialnämnden och BUN som vi kan lyfta upp i vårt kvalitetsarbete, ska vi absolut ta upp dessa i kommunstyrelsen, försäkrar Eva Karlsson.
Uppsatsen blev klar i januari i år. Varför har den inte diarieförts hos kommunen?
-- Jag har inte riktigt koll på det, men det här handlar ju om ett arbetsmaterial.
(Samma förklaring får Corren av kommunens registrator.)
Eva Karlsson understryker att rapporten beställts som en uppföljning, men tycker att slutresultatet är en blandning av uppföljning och utvärdering.
Anna-Karin Kindgren anser att det är en efterhandskonstruktion att säga att uppsatsen är en uppföljning och inte en utvärdering.
-- När jag tidigare frågat kommunchefen om det blir någon utvärdering av omorganisationen, har han svarat att han beställt en sådan från universitetet. När sedan utvärderingen är besvärande för Wallin, ska den plötsligt tonas ned och inte kallas för utvärdering.
Kommunalfackets ordförande Crister Johansson är också kritisk:
-- Det är skrämmande att rapporten tystats ner så länge. Vi inom den fackliga organisationen, inklusive lärarfacket, tycker också det är skrämmande att politikerna inte tar tag i de problem som utvärderingen visar.
Facket hade i sina MBL-förhandlingar slagit fast att en utvärdering av omorganisationen måste vara färdig senast i september 2001.
-- Och där var vi överens med kommunen, säger Crister Johansson.
I sin sammanfattning skriver uppsatsförfattarna att de inom Boxholms kommun upplevt "en atmosfär där man inom verksamheterna inte alltid ser det som lätt att uttrycka sina åsikter".
-- Det framgår att folk är skrämda till tystnad. En sådan organisation kan vi inte ha inom kommunen, säger Crister Johansson.