Kritik mot skolans avgifter

– Det är snudd på utpressning, sa Eva Bremer (Fp) i fullmäktige om hur kommunen beter sig för att få föräldrar att betala vid studieresor för barnen.

Foto:

BOXHOLM2014-08-18 22:00

Hon skrev en interpellation 9 juni till barn- och utbildningsutskottets ordförande Ulf Eriksson (S). Hon ville veta vad han hade för avsikt att göra åt att skolan, enligt Eva Bremer, på ett flagrant sätt bryter mot skollagen?

Hon hade reagerat mot att det inför en studieresa i grundskolan till Stockholm skickats hem en lapp till föräldrarna att det behövdes ta ut en avgift på 300 kronor och att Skolverket anser den summan vara acceptabel.

Buss, inträden, guider och åkband på Gröna Lund skulle ingå i summan.

Det Eva Bremer framför allt reagerade mot var att det inte stod någonting om frivillighet i meddelandet til föräldrarna men hon ansåg också att referensen till Skolverket var felaktig.

På grund av sjukdom har Ulf Eriksson inte kunnat svara på interpellationen, varken på juni- eller gårdagens augustisammanträde.

I går besvarades den ändå av Annsofi Ramevik (s), barn- och utbildningsutskottets vice ordförande. Hon medgav att det inte stått i brevet till föräldrarna att avgiften varit frivillig, men sa att det funnits en dialog med de familjer för vilka 300 kronor kan vara mycket pengar.

Kommunen eller Majblomman har ställt upp för denna kategori av föräldrar vid ett antal tillfällen, sa Ramevik vidare och fortsatte:

– Skolan har inga möjligheter att betala för alla barnens besök på till exempel Gröna Lund och därför är en helt frivillig avgift inget alternativ. Personalen ställer upp och genomför denna kvällsaktivitet för att detta kanske är den enda möjligheten för många barn att komma till Stockholm och Gröna Lund till ett överkomligt pris.

Hon lovade dock att frågan skulle diskuteras ytterligare i barn- och utbildningsutskottet.

Eva Bremer var inte nöjd med svaret.

– Hur vet man på skolan vilka som har råd respektive inte råd med att betala 300 kronor vid terminsslutet på vårterminen? 300 kronor kan påverka om man får ihop till semestern. Det finns familjer där man sätter en stolthet i att alltid köpa nya kläder till skolavslutningen. Kanske det ena klädinköpet för sommaren, då kan 300 kronor göra stor skillnad.

Eva Bremers exempel var hämtat från Åsbo skola men hon såg det som att det lika väl skulle kunna vara aktuellt på Stenbockskolan.

Hon sa sig även ha hört att man i 5-årsgrupperna på förskolan gör en resa till Linköping och sommarteatern där, och att de som inte betala får reda på att deras barn inte får följa med.

– Det är snudd på utpressning, tyckte Eva Bremer.

Johan Birath (S) bekände att han som lärare tycker att detta med eleva v gifter vid skol- och studieresor är något av en mardröm. Han såg också behovet av ytterligare dis k ussioner.

Han tyckte att folkpartisten Eva Bremer hade pekat på en väldigt viktig fråga.

Beslutet blev, så som Eva Bremer begärde, att elevavgifterna ska diskuteras mer i barn- och utbildningsutskottet och att frågan därefter i höst ska återkomma till fullmäktige.

karl-johan. noren@corren.se

Skolverkets mening

Skolverket skriver att i samband med skolresor och liknande aktiviteter får det i enstaka fall under ett läsår förekomma kostn a der som ersätts av vårdnadshavare och det måste vara frivilligt.

Avgiften får då inte vara högre än huvudmannens självkostnad.

Skolverket skriver vidare:

Skolresor och liknande aktivite t er ska vara öppna för alla elever oavsett om de bidragit med en frivillig avgift eller inte.

Bestämmelserna gäller från förskoleklass u pp till och med gymnasiet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om