Konfirmanderna i länet blir allt färre

Allt färre ungdomar väljer att konfirmera sig i Östergötland. Minst antal konfirmander har man i Boxholms kommun.

Älvestads kyrka.

Älvestads kyrka.

Foto: Åke Karlsson

BOXHOLM2014-07-08 10:15

Förra året var det 29 833 ungdomar som valde att konfirmera sig i Sverige. Det är den lägsta siffran någonsin, enligt Svenska Kyrkan, och siffran för Östergötland utgör inget undantag.

Statistik visar att antalet konfirmander har minskat i alla länets kommuner de senaste fem åren, bortsett från i Åtvidaberg och Ödeshög där antalet konfirmander fakiskt har ökat.

Intresset är minst i Boxholm, där endast tio ungdomar i konfirmandsåldern valde att konfirmera sig förra året, och jämfört med tidigare år är minskningen stor både där och i Mjölby.

– Men i år har vi haft 18 ungdomar som gått och läst hos oss, säger Suss Mideskog Wass, som sedan sex år tillbaka har arbetat med konfirmationen i Boxholms församling.

Dessutom, menar hon, måste man också se till hur stora årskullarna är, och gör man det kan man se att det årligen varit mellan 30 och 40 procent av ungdomarna med åldern inne som har konfirmerat sig.

– Men visst, vi har precis som de flesta andra svårt att få ungdomar intresserade av att konfirmera sig, men att öka intresset är någonting som vi jobbar med jämt och ständigt.

Marianne Syllner-Gustafsson, komminister i Boxholms församling, är sedan ett år tillbaka den präst i församlingen som Boxholms konfirmander går och läser hos.

– Tidigare arbetade jag i Kinda församling, och där var det ungefär 50 procent av alla ungdomar som konfirmerade sig, och det är en rätt så bra siffra, säger hon

Att antalet konfirmander minskar tror man dels beror på små årskullar, men en annan förklaring som framhålls av Svenska Kyrkan är även det stora utbudet av andra ungdomsaktiviteter.

Även om konfirmationen är ett sakrament talar Svenska Kyrkan hellre om den som en aktivitet.

– Det kan också bero på att vi nu möter ungdomar vars föräldrageneration hör till den första som inte konfirmerade sig i så stor utsträckning, säger Marianne Syllner-Gustafsson.

Där är traditionen att konfirmera sig redan bruten, menar hon.

Det må så vara att utbudet av aktiviteter är större än vad det en gång kanske var, men Marianne Syllner-Gustafsson påpekar att konfirmationen är unik behövs bland dessa.

– Fokus ligger till stor del på existentiell frågor, sådana om identitet och känslor, som man kanske inte har möjlighet att diskutera någon annanstans när man är i den åldern, säger hon.

Men det ska nämnas att det inte bara är ungdomar i konfirmationsåldern som Svenska Kyrkan har svårt att intressera, också yngre barn är det svårt att få engagerade i kyrkans aktiviteter.

– Så är det åtminstone här i Boxholm, säger Suss Mideskog Wass. Och en ännu större utmaning är att få ungdomarna som faktiskt konfirmerar sig att fortsätta vara aktiva inom kyrkan.

Antalet konfirmander per kommun 2009 2013

Boxholm: 19

Finspång: 58

Kinda: 60

Linköping: 606

Motala: 224

Mjölby: 108

Norrköping: 320

Söderköping: 68

Vadstena: 54

Valdemarsvik: 41

Ydre: 22

Åtvidaberg: 43

Ödeshög: 6

Boxholm: 10 (-)

Finspång: 52 (-)

Kinda: 46 (-)

Linköping: 453 (-)

Mjölby: 63 (-)

Motala: 202 (-)

Norrköping: 287 (-)

Söderköping: 47 (-)

Vadstena: 47 (-)

Valdemarsvik: 27 (-)

Ydre: 18 (-)

Åtvidaberg: 89 (+)

Ödeshög: 30 (+)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om