Kommunen agerade bulvan åt Glada bonden

Mjölkbönderna i Glada bonden och företaget ÖMF fanns med som intressent redan när kommunen lade sitt bud på mejerifastigheten. På måndag möts kommunen och Arla i tingsrätten.

På måndag kommer tvisten om Boxholms mejeri upp i tingsrätten. Nu kommer nya uppgifter fram om affären. Göran Lundström är kommundirektör i Boxholm. Erik Bratthall är presschef på Arla.

På måndag kommer tvisten om Boxholms mejeri upp i tingsrätten. Nu kommer nya uppgifter fram om affären. Göran Lundström är kommundirektör i Boxholm. Erik Bratthall är presschef på Arla.

Foto: Öst Media

Boxholm2021-05-21 12:15

P4 Östergötland avslöjade nyheten på fredagen.

Kommundirektören bekräftar för oss att Glada bonden ville köpa mejeriet, och att kommunen vetat om det ända sedan man förra sommaren lade ett bud på 4,5 miljoner till Arla om att köpa fastigheten. Glada bonden hade då redan varit i kontakt med Arlas mäklare och tittat på mejeriet, enligt Göran Lundström som är kommundirektör i Boxholm.

Ni agerade som bulvan åt dem?

– Utfallet blev så. Men vår avsikt var att rädda mejeriet. Det fanns en intressent som sagt att de var beredda att ta över och driva mejeriet. Kommunen hade inte tänkt bedriva tillverkning själv, säger Göran Lundström som skött det mesta av förhandlingarna med Arla.

undefined
Göran Lundström är kommundirektör i Boxholm. På måndag sätter han sig i tingsrätten för det första sammanträdet i tvisten med Arla.

Att Arla skulle ha kunnat tänka sig att sälja till Glada bonden utesluter Göran Lundström helt. Och att det var alternativet med ett kommunalt företagshotell som kommunicerades – inte alternativet med vidareförsäljning – ser han som en normal affärsmetod.

 Är det så man gör affärer menar du?

– Ja, vår prioritet var att rädda verksamheten till Boxholm. 

Har kommunen lurat Arla genom att säga att det skulle bli företagshotell i fastigheten?

– Det är tvärtom Arla som försökte lura kommunen, vi köpte ett mejeri och de ändrade sig och ville ta bort delar av utrustningen i fastigheten så att den hade blivit helt värdelös för kommunen, säger han.

På måndag blir det ett förberedande sammanträde i Linköpings tingsrätt där Arla stämt Glada bonden och kommunen för kontraktsbrott. Parternas juridiska ombud kommer där att redogöra för vad tvisten egentligen handlar om och vilka ståndpunkter parterna har. Frågan om det kan finnas möjlighet till förlikning kommer även att tas upp.

Erik Bratthall är Arlas presschef. Han menar att Arla hade goda intentioner och ville hjälpa kommunen med ett avslut, och att det skulle bli ett företagshotell.

– Vi förstod direkt efter att vi skrivit avtal att något inte stämde. Kommunen ändrade sig när det gällde vissa inventarier, säger han.

Kommunen menar att det var ni som ändrade er.

– Ja, vi får se vad tingsrätten säger om det.

Är det här som framkommit nu en överraskning för er?

– Delar av detta finns i domstolshandlingarna, säger Erik Bratthall och menar att det inte var så här Arlas ledning ville ha det och att man är väldigt trött på frågan.

Ska ni inte bara lägga ner det då?

– Det är för våra ägares skull. Det är lantbrukarna som äger Arla, och som ägare vill man ju att en affär ska gå rätt till. Vi tycker att vi försökte komma till ett bra avslut för ägarna. Kommunen har sagt till oss och till tingsrätten att det inte fanns en överenskommelse med en annan köpare. Nu medger de att det fanns en sådan med ÖMF och Glada bonden, säger Erik Bratthall och menar att Boxholms kommun ljuger och bryter mot lagen. 

Har ni använt konkurrensklausulen i avtalet för att stoppa köparen från viss typ av användning?

– Det här är en standardklausul som används i nästan alla avtal.

Göran Lundström ser det inte som en tillfällighet att den uppgift som tidigare kallats affärshemlighet läckt ut i media två dagar före den inledande förhandlingen i tingsrätten.

– Det är en strategi från någon som har intresse av det, menar han.

Varken kommunalrådet Claes Sjökvist (S) eller oppositionsledaren Stefan Andersson (M) tror att uppgiften kommer att påverka saken, eftersom de menar att den tvisten handlar om inventarielistan.

Boxholms mejeri

2011: Arla köper Boxholms mejeri.

Febr 2017: Arla ska satsa 6 miljoner i Boxholm.

Okt 2018: Beslut om nedläggning och flytt av produktion till Östersund. Besparing: 14 milj/år.

Mars 2019: Mejeriet är inte till salu, enligt Arla.

Dec 2019: Osttillverkningen i Boxholm avslutades.

April 2020: Mejeriet till salu.

Maj 2020: Inga anbud, enligt mäklaren. Men kommunen har erbjudit sig att köpa för 4,5 milj.

Sept 2020: Kontraktet påskrivet. Men oenighet om vad som gäller.

Nov 2020: Glada bonden köper mejeriet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!