Kommunstyrelsen enades i veckan om denna principlösning.
Tjänst dras ner– Den garanterar att Folkets hus kan leva kvar som ett Folkets hus med verksamhet som idag, samtidigt så ökas inte kostnaden för kommunen. Det bygger dock på att föreståndartjänsten dras ner till halvtid och att tjänstgöring därutöver blir på provisionsbasis, säger kommunalrådet Per-Arne Larsson (S).
Föreningens ekonomi är ansträngd och den begärde redan för ett år sedan att kommunens årliga bidrag på 640 000 kronor skulle höjas till 780 000 kr.
Nu blir det ingen höjning alls utan istället en minskning till 250 000 kr, men det ser mer drastiskt ut än vad det är genom att kostnaderna för fastigheten fortsättningsvis ligger utanför bidraget.
KommunchefenEnligt Per–Arne Larsson har kommunchefen Göran Lundström och Folkets hus-föreningens styrelse tillsammans enats om detta förslag som föll i god jord bland politikerna. Alliansens oppositionsledare Stig Johansson (M) har för övrigt länge varit inne på att det behöver göras en boskillnad mellan ansvaret för fastigheten och verksamheten.
Kommunstyrelsens beslut blev att uppdra till kommunchefen att göra avtalstext av principbeslutet. Kommunen övertar både fastighetens tillgångar och skulder.
Eller om det nu blir Boxholmshus (helägt av komunen) istället som sedan tidigare äger så gott som alla "kommunala" fastigheter.
Föreningen positivKerstin Olefalk Palm, ordförande för Folkets hus-föreningen, ser positivt på beslutet. Hon tycker det är glädjande att kommunstyrelsen är enig om att fortsätta stötta Folkets hus.
Hon påpekar dock att inte bara kommunfullmäktige utan även en föreningsstämma måste godkänna att kommunen eller Boxholmshus övertar fastigheten. Hon bekräftar kommunalrådets uppgift att föreståndartjänsten måste dras ner.
– Men det är föreningens uppgift att hantera det och ingenting som kommunen har med att göra. Det är inte riktigt klart hur anställningen kommer att se ut. Föreståndaren kommer kanske att jobba heltid men han får lön på ett annat sätt än idag.