Översvämningar, skogsbränder, vattenbrist, våldsamma stormar och tryckande värme. Det är följderna som väntar den klimatförändring som vi människor har ställt till med. Och det handlar inte om Somalia, Bangladesh eller Filippinerna nu. Det handlar om Boxholm.
Kommunstyrelsen har fått information från SMHI om olika scenarier som kan uppstå på grund av klimatförändringar.
– Det är allvarliga saker som kan inträffa vid två eller två och en halv grads höjning av genomsnittstemperaturen. Det visar sig att kommunen inte har några planer för att anpassa sig inför dessa risker, säger Evert Andersson som är KD-gruppledare i Boxholm.
I motionen som hans parti står för tillsammans med Centern i Boxholm står det att "kommunen ska ta fram en klimat- och sårbarhetsanalys som även tar hänsyn till klimatrelaterade risker vid planering av ny bebyggelse" och "en kommunal strategi och handlingsplan gällande klimatanpassade åtgärder..."
– Då ingår det att kolla vilka delar av kommunen som är mest utsatta när man planerar ny bebyggelse, menar Evert Andersson.
Det klassiska man tänker på då är ju översvämningsrisk och skogsbrand. Men Evert Andersson lyfter även risken för att höga temperaturer kan leda till uttorkning.
– De äldre och mest sårbara i samhället riskerar att drabbas om några graders genomsnittlig höjning också leder till perioder med extrem värmebölja. Vad har vi för möjligheter att undvika det, frågar han sig och svarar att det handlar om att vara förberedd och snabbt införa åtgärder.
Han vill inte peka ut några specifika delar av kommunen som är extra utsatta riskabla när det gäller risken för översvämning, men nämner sjön Sommen, Svartån och Lillån.
– Det var 2007 som vi hade översvämningar i Ryckelsby efter att det kom stora regnmängder som gjorde att Lillån svämmade över, minns Evert.
Kommunens planarkitekt Filip Ahlin jobbar just nu med en ny översiktsplan för Boxholm. Den gällande planen har över tio år på nacken. I den nya ingår frågor om hur man hanterar extremväders påverkan både på befintlig bebyggelse och planerad utbyggnad.
– Vi har gjort en skyfallskartering som visar vart vattenmassor tar vägen vid extremväder. Då är det 100-, 200-, 500- och 1000-årsregn vi har kollat.
Karteringen handlar om kommunens tätorters bebyggelse.