Kanonstart för jätteprojektet – sällsynta fisken har redan setts

Flera sällsynta Sommenöringar har simmat förbi den nyöppnade fiskvägen i Laxberg. "Oväntat, men ett kvitto på att allt fungerar som det ska", säger Jakob Bergengren på Tekniska verken.

Fiskvägen i Laxberg har kostat drygt 40 miljoner kronor. "Det är mycket pengar och Tekniska Verken har inte möjlighet att göra så här fint överallt", säger Jakob Bergengren.

Fiskvägen i Laxberg har kostat drygt 40 miljoner kronor. "Det är mycket pengar och Tekniska Verken har inte möjlighet att göra så här fint överallt", säger Jakob Bergengren.

Foto: Jönköpings fiskeribiologi

Boxholm2025-03-05 09:00

Den officiella invigningen är inte förrän den 17 maj, men redan den 12 februari öppnades dammluckorna för första gången i Laxberg söder om Boxholm där Svartån mynnar ut i sjön Sommen.

– Vi skulle bara testa lite, men det såg så bra ut att vi inte behövde stänga, säger Jakob Bergengren som är fiskeribiolog. 

Bara några dagar efter öppningen fångades den första Sommenöringen på film. Sedan dess har ytterligare två öringar passerat undervattenskameran. 

– De brukar inte vandra när det är så kallt i vattnet, så jag tänkte nog att det skulle dröja ett tag innan vi såg de första öringarna. Nu när det blir varmare kommer det att eskalera med fisk, inte bara öringar utan även abborrar, mörtar, sarvar och benlöjor, säger Jakob Bergengren.  

undefined
Jakob Bergengren är fiskeribiolog och miljöingenjör på Tekniska verken.

Sommenöringen är mycket sällsynt och akut hotad – enligt Jakob Bergengren finns bara cirka 200-300 föräldrafiskar kvar. Den nya fiskvägen i Laxberg gör det lättare för öringarna att ta sig förbi den så kallade regleringsdammen och nå sina lekplatser i Svartån.

– Sommenöringen har varit på dekis ett tag och gått sakta nedåt. Nu får den alla förutsättningar att bilda ett livskraftigt bestånd i framtiden.

Kunde inga öringar ta sig förbi tidigare?

– Den gamla fiskvägen fungerade bara under vissa vattenflöden. De här öringarna som passerat nu hade med nöd och näppe kommit förbi den gamla fiskvägen. Dessutom kan alla fiskarter vandra nu, även svagsimmande arter som abborre, mört och braxen.

Senare i vår kommer en stationär kameralösning att monteras och fler fiskarter att bli filmade. Även däggdjur som utter och mink lär synas när de simmar på jakt efter mat. Precis som vi fiskvägen i Nykvarn i Linköping kommer man via hemsidan fiskdata.se att kunna följa vilka arter som passerar kameran.

– Vi kommer att ha lite fördröjning i filmerna, berättar Jakob Bergengren.

Varför då?

– Kommer det en öring på tio kilo simmande så vet tjuvfiskarna det och i nästa stund står de och fiskar nere i ån. Det vill vi undvika.

Projektet i Laxberg har kostat ungefär 40 miljoner kronor och är en stor investering för Tekniska verken.

– En del tycker att det är en fullständigt rimlig kostnad, "det är klart att ni ska rädda Sommenöringen". Andra anser att det är helt orimligt att lägga så mycket pengar på några hundra fiskar.

undefined
Dammluckorna vid fixkvägen i Laxberg öppnades den 12 februari.

Förutom den exklusiva Sommenöringen är Jakob Bergengren nyfiken på en annan art – braxen. Det är en fisk som normalt sett bara håller till i sjöar och trivs på grunt vatten, men i fiskvägen i Nykvarn blev experterna överraskade av att mängder med braxen vandrade upp i vattendraget.

– Det var väldigt konstigt och inget vi kände till sedan tidigare. Det ska bli jättespännande att se om det är någon slags braxenvandring i Laxberg, säger Jakob Bergengren.

Till invigningen i maj kommer de som är intresserade att få anmäla sig. Allt för att undvika kaos med exempelvis parkering. Jakob Bergengren berättar att intresset för den nya fiskvägen i Laxberg är mycket stort och att många är positiva till satsningen.

– Just nu händer det så mycket skit i världen. Då är det många som tar fasta på en sån här positiv grej, "titta, det händer något bra också".

undefined
3 000 liter i sekunden forsar fram sedan dammluckorna har öppnats i den nya fiskvägen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!