Jurist om Boxholms regel: "Översitteri"

Irene Garperian (V) fortsätter uppvakta kommunledningen i Boxholm om brister i demokrati och öppenhet för medborgarna. Administrativa chefen lovar bättring.

Boxholms kommuns grundregel är att den som vill titta på en allmän handling måste beställa besökstid på kommunkontoret.

Boxholms kommuns grundregel är att den som vill titta på en allmän handling måste beställa besökstid på kommunkontoret.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2020-11-10 08:00

Nu har Irene Garperian skrivit en interpellation (fråga) till kommunalrådet och en motion (se egen artikel) till fullmäktige som båda behandlar allmänhetens möjligheter till insyn och påverkan.

Frågan är ställd till ks ordförande Britt-Marie Johansson (S). Den utgår från en kritisk undersökning som Föreningen grävande journalister gjort och som deras tidskrift Scoop refererade till i septembernumret. Man har där testat hur offentlighetsprincipen tillämpas av ett antal svenska kommuner. Boxholm får svidande kritik för att man inte vill skicka begärda handlingar, utan hänvisar till en policy att personen måste komma och titta på handlingen på plats.

På Boxholms kommuns hemsida redovisas reglerna för offentlighet och sekretess. "Du som vill titta på handlingar kan efter tidsbokning/.../komma till kommunhuset och där via receptionen få kontakt med respektive registrator." Därefter förklaras att man "kan läsa handlingarna på stället och sedan lämna tillbaka dem. Du kan också skriva av dem eller be att få kopior mot ersättning".

Journalisten och juristen Per Hagström menar i Scoop att det strider mot grundlagen som säger att offentliga myndigheter ska underlätta och skyndsamt bistå med att lämna ut handlingar, även till personer som inte fysiskt kan eller vill komma till myndigheten.

Varför har ni den här policyn?

– Det är inte en policy direkt men vi har dessa regler. Vi får titta över så att det stämmer med offentlighetsprincipen, men det tänker jag att den gör, säger Britt-Marie Johansson.

Du krävde att journalisten skulle komma och läsa dina mejl tillsammans med dig?

– Mina mejl är offentliga och jag är inte för att hemlighålla något. De ville ha en lista på in- och utgående mejl. Jag lyckades inte få fram listan utan skrev ut mejlen och så fick de komma och hämta dem.

Enligt Scoop sa hon: "Tyvärr är vår policy sådan att vi stämmer möte och går igenom mejlen tillsammans."

Journalisten ringde från en annan del av landet och hade inte möjlighet till det. 

"Man kan inte kräva att någon ska komma och ta del av en handling på plats", säger Per Hagström till Scoop som publicerat undersökningen. Att kommunen har en egen policy kallar han för "översitteri". "Det här är ju tryckfrihetsförordningen, det är en grundlag", säger han i tidskriften. 

För ett par år sedan fick Boxholm JO-kritik för just detta. En person i Boxholm fick inte ut en handling, utan ombads komma och läsa tillsammans med myndighetens tjänsteperson. Det ville inte personen eftersom hen låg i konflikt med kommunen.

– Det rörde sig om ett personalärende och handlingen hade sekretessbelagda uppgifter, säger Britt-Marie Johansson.

Fredrik Svaton är kommunens administrativa chef. Han förnekar också att det är en policy. Det handlar, menar han, mer om en tolkning kommunen gör av tryckfrihetsförordningens offentlighetsprincip.

– Det är för att underlätta kontakten. Det kan handla om att man ibland får väldigt omfattande förfrågningar som måste hanteras på ett klokt sätt, för en liten kommun. Men vi har sagt att vi ska se över detta om det är så att vi bryter mot reglerna, säger Fredrik Svaton.

Han menar att Boxholms kommun vill vara så öppen man kan. Irene Garperians interpellation om varför kommunen gör så och vem som bestämt det kommer att besvaras vid fullmäktiges decembermöte.

Begära ut allmän handling

Den som vill ta del av en handling har rätt att vara anonym. Vissa tar en avgift för att skicka per post. 

JO har slagit fast att om det går att kopiera handlingen och e-skicka den så kan myndigheten inte kräva att du ska ta del av den på plats, eller komma och hämta den.

Det finns dock ingen självklar rätt att få handlingar skickade elektroniskt, till exempel när det gäller stora datamängder som skulle kunna behandlas automatiserat. Eller handlingar som inte enkelt kan kopieras. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!