Instakändisen Lina Rask föreläser om psykisk ohälsa

Lina Rask har hundratusentals följare på Instagram. Nu föreläser hon om psykisk ohälsa i Boxholm.

Trots att Lina Rask gjort sig känd via sociala medier är det just faran med internet som hon ofta pratar om när hon är ute och föreläser. "Det finns inget som ursäktar att någon skriver 'djävla hora' eller 'du borde dö'."

Trots att Lina Rask gjort sig känd via sociala medier är det just faran med internet som hon ofta pratar om när hon är ute och föreläser. "Det finns inget som ursäktar att någon skriver 'djävla hora' eller 'du borde dö'."

Foto: Privat

Boxholm2022-04-18 19:00

Med hundratusentals följare på Instagram och med boken ”Känn ingen skam” har Lina Rask blivit en känd person för många ungdomar. Hon reser runt och föreläser om tabubelagda ämnen, som mobbning, ätstörningar och övergrepp. Ämnen hon själv berörts av under tonårstiden.

– Det kommer ungdomar på mina föreläsningar som går igenom samma sak som jag har gjort. Att kunna inspirera och få berätta att det kommer bli bra känns viktigt.

undefined
Trots att Lina Rask gjort sig känd via sociala medier är det just faran med internet som hon ofta pratar om när hon är ute och föreläser. "Det finns inget som ursäktar att någon skriver 'djävla hora' eller 'du borde dö'."

Den 20 april gästar hon Östergötland för första gången. I Boxholm ska hon föreläsa för Stenbocksskolans högstadieelever under en temadag om psykisk ohälsa.

Och onsdagens föreläsning kan bli känslosam.

– Efter en föreläsning som jag gjorde utanför Göteborg tillsammans med organisationen Mind var det en tjej som tog kontakt med volontärerna. Hon sa ”jag fixar inte det här längre. Jag vill inte leva mer.” Idag lever hon och kämpar på och mår betydligt bättre än vad hon gjorde då.

Temadagen är ett samarbete mellan Boxholms kommun och vårdcentralen i Boxholm. Lina menar att det är viktigt med en trygg organisation runt föreläsningarna.

– Det är nödvändigt att arrangören ser till att det finns stöd runt omkring. Många gånger har det framkommit att det finns ungdomar i publiken som mår psykiskt dåligt.

undefined
Lina Rask reser runt och föreläser om tabubelagda ämnen, som mobbning, ätstörningar och övergrepp. "Största drivkraften är att kunna få hjälpa andra och ge dem ett stöd som jag själv inte fick."

För Linas följare är det den norska tv-serien Skam hon förknippas mest med.

– Under en period i mitt liv när jag mådde dåligt sökte jag efter nya vänner, via internet. Jag har alltid varit intresserad av det norska språket. Via sociala medier fick jag kontakt med en norsk tjej. Vi pratade öppet om vad jag gick igenom.

– Hon fick höra talas om ett produktionsbolag i Norge som letade efter tonåringar som ville dela med sig av sina livserfarenheter. Min berättelse, tillsammans med flera andra norska tonåringar, blev tv-serien Skam. Flera av de händelser som är med i serien är inspirerade av min historia.

När tv-serien sedan hade premiär fastnade Lina för den och det resulterade i ett instagramkonto.

– När Skam kom ut i Norge var det självklart för mig att följa den. Jag fastnade redan från första avsnittet. För att få prata av mig om serien startade jag ett instagramkonto. Där kunde jag diskutera med andra som följde serien.

Från början hade Lina drygt 2 000 följare, men när svenska ungdomar började få upp ögonen för Skam exploderade hennes följarskara.

– Det skede bokstavligen över en natt. När jag gick och la mig på kvällen hade jag drygt 2 000 följare och när jag vaknade 6 000. Intresset fortsatte att öka och när kontot var som störst hade jag 300 000 följare.

Trots att hon gjort sig känd via sociala medier är det just faran med internet som hon ofta pratar om när hon är ute och föreläser.

– Sociala medier är både det bästa och det absolut värsta. Fördelen är att jag kan hålla kontakten med otroligt många människor. 

– Samtidig är sociala medier hemskt och destruktivt för att du kan vara anonym. Du kan säga saker utan att stå för vem du är. Det finns inget som ursäktar att någon skriver ”djävla hora” eller ”du borde dö”. Det är en stor del av min tonårstid och det kommer jag prata om under föreläsningen.

undefined
Efter att ha medverkat på Nyhetsmorgon på TV4 blev Lina Rask kontaktad av ett bokförlag. Resultatet blev boken ”Känn ingen skam”.

Hon ser fram emot att få träffa ungdomar på riktigt igen.

– På grund av pandemin har jag haft många föreläsningar digitalt, det är inte lika kul. Jag tycker om att träffa de jag föreläser för. Största drivkraften är att kunna hjälpa andra och ge dem ett stöd som jag själv inte fick. Jag vill inte att föreläsningen ska kännas mörk och dyster.

Lina Rask

Ålder: 22 år

Bor: Falun

Familj: Mamma, pappa och storebror

Intressen: Inredning, umgås med vänner, snickra och resa

Förebilder: Mina föräldrar, Fredrik Eklund, Malala Yousafzai och Therese Lindgren

Aktuell: Som föreläsare på temadagen om psykisk ohälsa i Folkets hus i Boxholm den 20 april

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!