Ica-handlaren tog chansen

- En chans som denna får jag inte mer i livet, jag kände att jag måste bara ta den. Det säger Johan Andersson som getts förtroendet att bygga upp en ny Ica Supermarket i Söderköping.

– Förutsättningarna är helt klart bra för min efterträdare, säger Johan Andersson om den Ica-butik i Boxholm som han släpper.

– Förutsättningarna är helt klart bra för min efterträdare, säger Johan Andersson om den Ica-butik i Boxholm som han släpper.

Foto:

BOXHOLM2011-08-04 07:33

Johan har drivit Ica Nära i Boxholm i 13 år och är en drivande kraft i kommunens största idrottsorganisation, Boxholms IF, bland annat som ordförande. Det lokala idrottsengagemanget tar inte något tvärt slut.

Butiken är däremot såld till Niklas Eriksson, butikschef för Supermarket i Hällefors, som övertar 1 september.

296 ansökningar

Enligt Johan Andersson har Ica inte öppnat någon ny butik i Östergötland sedan Maxi etablerades i Norrköping.

Söderköpingsbutiken blir på 1 800 kvadratmeter att jämföras med Boxholmsbutiken på 800.

- Det är en utmaning att få bygga en ny butik och få anställa all personal från grunden. Det är fantastiskt att få vara med om detta. Jag kommer att behöva ett 20-tal medarbetare och just nu har jag 296 ansökningar.

Ica har en låg andel av dagligvaruhandeln i Söderköping (Ica Nära finns och behålls) och har länge letat efter en tomt i attraktivt läge för att bygga nytt.

- När det blev dags att rekrytera handlare så sökte jag tjänsten via vårt interna nät, berättar Johan Andersson.

Har du kunnat påverka vem som tar över butiken i Boxholm och priset för den?

- Inte på något sätt. Jag tillhör distriktsstyrelsen men jag blev bortplockad när detta kom upp. Det finns fasta regler efter vilket priset räknas ut för en butik vid ett ägarskifte. Det är den som har bäst kompetens och inte mest med pengar som ska ges förtroendet, chansen att lyckas blir större då.

Blir du ägare i Söderköping?

- Initialt handlar det om alldeles för mycket pengar för att jag ska kunna äga mer än en viss procent. Tanken är att butiken ska vara så lönsam att jag efter ett antal år ska kunna köpa loss den av Ica. Ica har inget intresse av att äga butiker.

Omsätter 44 miljoner

Johan Andersson har under sin tid som Ica-handlare i Boxholm fått vara med om en omsättningsökning på livsmedel från 21 till 35 miljoner kr. Med spel omsätter Boxholmsbutiken idag 44 miljoner kr. Söderköpingsbutiken öppnar 12 oktober på gamla Fix-området.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om