I 250 år har verksamheten utvecklats, delats upp och sålts och slagits samman i olika konstellationer. Numera är det Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation som äger Ovako och i Boxholm finns två valsverk med 250 anställda.
En bransch i förändring. Första kvinnliga platschefen i Boxholm i en traditionellt mansdominerad bransch är också en förändring, men Mia Almcrantz tycker inte att det är särskilt viktigt.
– Skillnaden mellan olika individer är nog mer betydelsefull än om det är en man eller en kvinna i ledningen, säger hon.
Själv planerade hon egentligen inte att bli chef.
– Jag läste materialteknik med inriktning mot plaster och polymera material på Kungliga tekniska högskolan. Men det var inte så kul som jag trodde så jag bytte till processmetallurgi.
Ett sånt val betyder nästan säkert ett jobb inom stålindustrin, och så blev det för Mia också. Ett år på ett stålföretag i Söderfors, sedan jobb på Ovako i Hofors. Samtidigt läste hon en teknologie licentiat-examen.
– Det var också här jag provade på att vara chef. Sedan flyttade vi till Östergötland och jag började på SSAB i Oxelösund.
Mia och hennes man fick två barn under den här tiden, samtidigt som Mia fortsatte att pröva olika chefsroller. Men så flyttade familjen igen, nu till Vadstena.
– Det gick inte ihop sig med pendlandet. Jag sökte jobb som chef på biologienheten på SKL i Linköping, numera Nationellt forensiskt centrum, mest på skoj – det var ju inte riktigt mitt specialområde. Men jag fick jobbet, vi gjorde alla polisens DNA-analyser. Spännande uppgifter med högt tryck på verksamheten.
När polisen gjorde sin stora omorganisation 2015 valde Mia att söka ett annat jobb. Hon blev kvalitets- och miljöchef på Steeltec Boxholm AB, Boxholms stål. Sommaren 2016 kom beskedet att produktionen skulle läggas ner.
– Jag sökte jobb i Boxholm igen, som kvalitetssamordnare på Ovako. Det hade jag i tre veckor – sedan blev jag avdelningschef för Färdigställning och vidareförädling. Och ett år senare fick jag frågan om jag ville bli platschef.
Ett självklart ja?
– Nej, det krävde lite funderande. Det innebär ett stort ansvar och jag har inte jobbat så länge i verksamheten. Boxholm är ett brukssamhälle där många har personliga relationer. Det har inte jag, de måste byggas upp.
Hur går det då? Hur är Boxholm och boxholmarna?
– Bra! Typiskt för boxholmarna är en enorm lojalitet, mot företaget och mot orten. Ingenting är för svårt, allt går att fixa. Här hjälps vi åt. Det gillar jag.
susanne.hasselqvist@ostgotamedia.se