Någon att prata med under karantänen eller kanske en promenadkompis när man jobbar hemifrån. Husdjur har blivit mer populära under pandemin, det har Camilla Lundqvist på kenneln Happy queens märkt av.
– Ja gud ja, det är hysteri om man säger så. Vi får flera mejl varje dag. Det är helt galet. Man får sålla, jag hinner inte svara alla, säger hon.
Kenneln ligger i Boxholm och de föder upp engelsk cocker spaniel. Vanligtvis kan det vara någon under en period på 14 dagar som hör av sig spontant för att kolla om de har några valpkullar på gång.
– Det är stor skillnad nu, många jobbar hemifrån. Men de måste tänka ett varv till, för vi kommer ju förhoppningsvis att gå tillbaka till normalt läge. Hur de ska lösa det då, så att det inte blir massa hundar ute på vift. Det tror vi tyvärr att det kommer att bli.
Camilla menar att en hund självklart är sällskap som många eftersöker. Men samtidigt måste man tänka sig för. En hund kan leva länge och man måste vara beredd att ta hand om den i runt 11 till 14 år, beroende på ras.
Men bara för att någon hör av sig till Happy queens så får de inte automatiskt köpa en valp.
– De flesta hör man lite på om de har planerat en längre tid eller att det har kommit nu. Jag ställer frågor hur de tänker sig sedan när jobben kör igång. Har de inga bra svar så nekar jag dem att köpa.
På Pilkällans kennel utanför Sya föder Birgitta och Bennie upp labradorer. De har inte märkt samma anstormning som hos Happy queens. Men en sak de har märkt är att folk hör av sig mer än vanligt även fast de inte annonserar att de har valpar.
Vad tycker ni om att folk skaffar hund under pandemin?
– Det är inte klokt. Det finns redan en massa "coronavalpar" som det kallas på blocket som de ska sälja igen. Det är inte som att köpa ett kylskåp, de måste ju skötas lite också, säger Birgitta Jonasson.
Utanför Väderstad ligger Hygneslättens kennel som har uppfödning av taxar. De har ingen kull just nu och har därför inte så högt tryck. Men däremot fick Evelina Tunemar, som har kenneln, en överraskning på hundsalongen Vacker tass som hon också driver.
Hon och hennes kollegor trodde att det skulle gå trögt när corona kom. Men i stället blev det tvärtom.
– Det ringde något enormt i våras. Det är som att de sitter hemma och tittar på sina hundar och så får de dåligt samvete och ringer och bokar tid. De ser att oj här sitter det ju tovor och här har de långa klor.