Anställda i hemtjänsten hotar säga upp sig

Anställda i hemtjänsten i Boxholm ville inte jobba varannan helg som kommunen föreslagit. Men nya regler om dygnsvila leder till att scheman måste göras om.

Omkring 25 av de anställda i Boxholms hemtjänst protesterar mot låg bemanning och försämrat schema.

Omkring 25 av de anställda i Boxholms hemtjänst protesterar mot låg bemanning och försämrat schema.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2023-10-03 17:00
undefined
Omkring 25 av de anställda i Boxholms hemtjänst protesterar mot låg bemanning och försämrat schema.

I stort sett alla anställda i hemtjänsten i Boxholms kommun har samlats utanför entrén till Bjursdalens äldreboende. De protesterar mot kommunens agerande när nytt schema ska genomföras. De hotar med att säga upp sig, och många söker redan andra jobb, säger de.

– Det går inte ihop sig hur vi än gör, med den bemanning vi har, säger Josefine Spångerud som suttit med i en grupp av undersköterskor i hemtjänsten som jobbat med ett eget schemaförslag.

Arbetsgivarens förslag med jobb varannan helg kunde de inte acceptera. 

– Vi har fått sex dagar på oss att jobba fram ett nytt schema som är bättre, men grundproblemet är att det fattas personal. Bara tre av 24 i hemtjänsten jobbar heltid. Kommunen kallar in oss på övertid men går inte med på ökad arbetstid, säger Josefine.

undefined
Josefine Spångerud: "I andra kommuner har man satt in särskild helgbemanning."

Att jobba varannan helg skulle innebära att livspusslet för många inte går ihop. Flera av dem har partner som också jobbar skift. 

– Jag som är nyutbildad och har jobbat fem år tittar på andra yrken nu. Trots att jag älskar det här jobbet, säger Tilda Karlsson. 

Det är de nya reglerna om dygnsvila som lett till att personalen i Boxholms hemtjänst måste få ett nytt schema. Brandmän och personal i LSS har fått undantag för jour i verksamheter med ansvar för liv, hälsa och säkerhet.

undefined
Tilda Karlsson: "Jag älskar det här jobbet men funderar på att byta yrke."

De nya reglerna gäller från 1 oktober. I Boxholm har man skjutit på starten två veckor.

Susanna Kullman är socialchef i Boxholm. Hon har en delvis annan bild av schemaprocessen.

– Vi frågade dem i mitten av augusti om någon ville vara med i en schemagrupp. Bara en person anmälde sig. Vi har hela tiden varit öppna för deras input. Men det är EU:s arbetstidsdirektiv som styr arbetstiden. Och det är brukarplaneringen som styr bemanningen, säger Susanna Kullman.

undefined
Susanna Kullman, socialchef i Boxholm.

Hon säger att det är de anställdas schemaförslag som ska genomföras, med jobb var tredje helg plus en halv helg var tolfte vecka.

– Vi har en budget på 22 årsarbetare i hemtjänsten, men vi har ökat mycket på utförda timmar och har behövt ta in vikarier, säger Susanna Kullman.

Man annonserar nu ut fyra tjänster på 75 procent för att täcka upp i nya schemat.

Josefine och hennes kollegor i gruppen säger att det bara är tre i hemtjänsten som arbetar heltid och att deltidare som velat öka sin arbetstid har nekats detta.

undefined
Eva Oscarsson, Tilda Karlsson och Josefine Spångerud är kritiska till Boxholms kommun hantering av hemtjänsten. "Det är risk för personalflykt från vården", menar de.

– Några har velat det och då har vi sett till behov och budget. Och nu tittar vi på om vi kan gynnas av att de går upp i tid, säger Susanna Kullman.

Hon hoppas att trivseln ökar genom mer delaktighet och gemensam mötestid i gruppen.

Ann-Sofie Fridlund är ordförande i fackförbundet Kommunals sektion som Boxholm tillhör. Hon säger att det funnits en hel del oro bland medlemmarna inför ändrade arbetsscheman. 

undefined
Ann-Sofie Fridlund är ordförande i Kommunals sektion. Hon menar att personalen inte känt sig lyssna på.

– I Boxholm har personalen inte känt sig lyssnade på, och inte velat gå upp till varannan helg. Jag förstår deras frustration, säger Ann-Sofie Fridlund.

I Ydre kommun där hon jobbar blir det fler kvällspass i sträck vilket kan upplevas som en försämring även om det inte är fler kvällar totalt. Helgbemanningen har kommunen löst genom 18 nya heltidstjänster med enbart helg. Dagpersonalen blir av med de delade turerna på helgen och har kvar helgtjänstgöring 2 av 5 helger.

Hon är kritisk till att Boxholms kommun inte velat gå med på ökad arbetstid för dem som velat, eller att man utlyser tjänster som deltid, vilket hon menar strider mot intentionerna i överenskommelser mellan fack och arbetsgivare. Även bruket av delade turer är fel menar hon.

EU-direktivet

11 timmars dygnsvila har funnits länge. Men parterna på svensk arbetsmarknad har valt att överenskomma om undantag. Från 1 oktober blir det svårare eller omöjligt att frångå regeln. Vid viss jourtid inom samhällsviktiga funktioner, exempelvis för blåljuspersonal blir det ändå undantag.

Regeln innebär att om man dag ett jobbar kväll till 21 eller 22, kan man inte börja förrän 8 respektive 9 nästa dag, vilket många scheman hittills gjort. På helgen får långa pass eller delade pass schemaläggas om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!