I april förra året startades ett projekt där hemtjänstpersonal i Boxholm skulle arbeta var tredje helg istället för varannan. Vid kommunstyrelsemötet den 20 april i år beslutades att projektet avslutas.
Josefine Spångerud, vårdbiträde i Boxholm, tog initiativ till en protestlista som lämnades in till kommunalrådet Claes Sjökvist och socialchefen Linda Hammarström. Listan innehåller 79 namnunderskrifter och innefattar samtliga 21 fast anställda inom hemtjänsten. Resterande är personal inom närliggande verksamheter såsom poolpersonal, sjuksköterskor och kökspersonal.
– Vi fick beslutet presenterat för oss i efterhand och personalen fick inte vara med och utvärdera projektet. Det handlar inte bara om att jobba varannan helg utan om arbetsmiljön i stort.
Josefine menar att det saknas personal varje dag och att de får ta in vikarier för att få verksamheten att gå runt.
– Med varannan helg kommer det saknas fler timmar på vardagarna. Det blir ingen besparing för vi kommer inte undan vikariekostnaderna.
Personalens arbetsuppgifter har registrerats i en app och data har använts av kommunen för att utvärdera projektet.
– Vi anser att de siffror kommunstyrelsen använt vid utvärderingen av projektet är felaktiga, säger Josefine.
Är det inte bra att registrera er tid för att säkerställa att brukarna får servicen de har rätt till?
– Det är en bra idé i grunden. Problemet är att inte alla arbetsuppgifter vi utför går att registrera, som att tanka hemtjänstens bilar, journalregistrering eller ta kontakt med anhöriga.
Varför ska Boxholms kommun införa arbete var tredje helg när andra kommuner i Östergötland jobbar varannan?
– Jag tycker att alla kommuner skulle införa var tredje helg. Vi måste sträva framåt, inte bakåt. Vill man locka till sig utbildade undersköterskor i framtiden måste man ha ett schema som möjliggör ett liv vid sidan om jobbet.
Är det inte rimligt att även hemtjänsten tar sitt ansvar för att klara kommunens ekonomi?
– Kommunen har redan dragit in sju tjänster inom hemtjänsten. Vi kommer ha ett ökat behov av utbildade undersköterskor och de växer inte på träd. Vi borde satsa istället för att spara, för att behålla kompetensen. Om personal slutar ökar personalomsättningen. Det påverkar i slutänden brukarnas trygghet.
Ann-Charlott Tiberg, skyddsombud inom hemtjänsten, är också kritisk till kommunens beslut att ta bort helgjobb var tredje vecka.
– Kommunen borde vara mån om sin personal. Vi behöver återhämtning så vi kan göra ett bra jobb.
Kommunalrådet Claes Sjökvist säger att han förstår att det upplevs som en försämring men att det är framför allt ekonomiska faktorer som ligger bakom förvaltningens förslag att avsluta det ettåriga projektet med var tredje helg.
– Vissa helger har man fått ringa in sju vikarier och då drar kostnaderna iväg, menar han.
Socialchefen Linda Hammarström menar i sin utredning att kostnaderna skulle öka dramatiskt om var tredje helg införs i fler verksamheter. Kostnaderna per hemtjänsttagare ligger i Boxholm mer än tre gånger högre än i till exempel Ödeshög. För att komma ner i jämförbara kostnader "krävs ytterligare effektiviseringar", skriver socialchefen i underlaget till beslutet.
– Medarbetarna kommer att få vara delaktiga i den fortsatta planeringen av scheman. Det viktiga är att följa verksamhetens behov, efter det får vi se var våra scheman hamnar, menar hon.