Hon kom över sin vaccinskräck – med Agnes Wolds hjälp

Helenes bror dog två veckor efter coronavaccinering. Det förändrade hennes syn på att ta sprutan. Hon blev vaccinskeptiker. Nu har hon tänkt om – efter övertalning från kändisprofessorn Agnes Wold.

Hon var negativ till vaccinering, men ändrade sig. Idag vill Helene Viklund i Boxholm vara ambassadör för coronavaccinering.

Hon var negativ till vaccinering, men ändrade sig. Idag vill Helene Viklund i Boxholm vara ambassadör för coronavaccinering.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2022-02-02 17:00
undefined
Helene Viklund kontaktade professorn Agnes Wold för att få svar på sina frågor om vaccinet som hon inte vågade ta efter hennes brors död.

Boxholmsbon Helene Viklunds älskade lillebror Thommy fick i mars förra året en hjärnblödning och dog strax efter att ha fått den första sprutan med Astra Zenecas coronavaccin. Vi har tidigare berättat om Helenes upplevelser som fick henne att tänka om när det gällde sin egen vaccinering.

– Jag längtade ju efter sprutan, eftersom jag är i riskgrupp själv. Men det som hände Thommy gjorde att jag inte vågade ta den. Jag blev så rädd, säger hon.

Hon säger att hon inte är någon antivaxxare. Långt därifrån, sin egen sambo försökte hon övertala att ta sprutan. Men själv kunde hon inte.

I september letade hon upp mejladressen till Agnes Wold, professorn i klinisk bakteriologi och känd från tv och andra medier för sin förmåga att förklara komplicerade medicinska samband på ett begripligt sätt.

– Jag skrev om mig själv, min brors död och om min rädsla. Hon svarade direkt att hon läst om fallet, och uppmanade mig att gå och vaccinera mig direkt.

undefined
Helene och brodern Thommy som avled i en massiv hjärnblödning 16 mars 2021. Två veckor tidigare fick han sin första dos med Astra Zenecas vaccin.

Hon beskriver sig själv som rätt vilsen. Stark och glad i grunden, men som drabbats av många svåra saker, sin egen hälsa och sina anhörigas. Den plötsliga vaccinrädslan fick henne att dras med i motståndarnas många grupper.

– Det finns så mycket därute. De dyker upp överallt. Är man lite osäker och känslig, så bli det lätt att påverkas. 

Hon har inte velat vara aktiv i de här grupperna, men hon har definitivt tagit intryck. När hon väl kom till skott att boka sin första vaccinspruta, så bokade hon av den igen.

– Tolv gånger har jag gjort så. Bokat och bokat av. För att jag är rädd. Tänk om, liksom. Men sen har jag nästan blivit arg på mig själv.

Hur kom det sig att du kontaktade Agnes Wold?

– Jag har alltid gillat henne, hon är så rättfram och tydlig. Efter det första svaret där hon skrev: "snälla gå och vaccinera dig", så har vi haft mycket kontakt, nästan dagligen, berättar Helene.

undefined
Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi och känd från twitter och tv, övertalade Helene Viklund att ta första sprutan.

Helene fick svar på alla sina frågor. Och blev pushad.

– Jag trodde hon skulle tröttna på mig, men hon har stått kvar. Jag har frågat henne om hon inte ledsnar på mig. Men hon svarade nej, hon ledsnar inte men hon blir arg på mig, säger Helene och ler.

Hon tycker att de fått en så fin kontakt. I ett mejl till Corren skriver Helene: "Hon är rak, klok, saklig och har humor. Jag som egentligen inte är mer än en liten dammtuss i det stora hela."

Vad menar du med dammtuss?

– I den här röran, vem är man? Det är så synd om oss människor som far omkring och inte vet något, vilka beslut man ska ta.

Det är övertalningen från Agnes Wold som fick henne att tänka om och den 12 januari faktiskt ta den första dosen – och se fram emot den andra sprutan nästa vecka.

Nu blir du nästan som en ambassadör för att vaccinera sig?

– Ja, det är meningen.

Agnes Wold satt nyligen i en kvällstidningschatt i sex timmar och svarade på folks frågor om smittan och vaccinet.

– Det finns ett stort sug efter kunskap, och det är som att en del inte tror på det förrän de hör det från mig, säger hon när vi ringer upp henne.

Får du många privata förfrågningar, från sådana som Helene?

– Jag får mycket mejl, och svarar gärna. Med Helene har det varit mer intensivt än andra, säger Agnes Wold. 

undefined
Hon var negativ till vaccinering, men ändrade sig. Idag vill Helene Viklund i Boxholm vara ambassadör för coronavaccinering.

Att Thommys hjärnblödning kom strax efter sprutan ledde till att det anmäldes som en möjlig biverkan, men Agnes Wold menar att det inte var orsaken. Hennes fokus har varit att övertyga Helene om att det vaccin som hon ska ta inte haft några farliga biverkningar. Och att hon lever farligt om hon inte tar sprutan.

– Jag är glad att hon berättar om sitt beslut.

Är det brist på information från mer officiellt håll?

– Folkhälsomyndigheten förklarar ju nogsamt allting på sina presskonferenser. Det är inte där skon klämmer. Problemet är alla antivaxxare som är rädda för en liten spruta som är testad på en miljard människor.

Hon menar att Helenes rädsla är naturlig efter det som hände henne och framför allt hennes bror. Men Agnes Wold menar att hon i sin utsatta situation mött antivaxxarnas hotfulla budskap om allt som kan hända om hon tar en spruta.

– Hon frågade mig, är det så? NEJ, det är det inte. Du måste sluta titta på deras inlägg.

Agnes Wold skulle vilja se forskning på varifrån motståndet mot vaccinering kommer, och hur det spridit sig till vanligtvis förnuftiga svenskar. Som mejlar henne och frågar: Är det så?

Har du tröttnat på alla frågor?

– Nej, jag tycker att det är roligt att förklara.

Coronavaccin

Astra Zenecas vaccin Vaxzevria godkändes av EU-kommissionen 29 januari 2021. Den 16 mars beslutade Folkhälsomyndigheten att vaccinet skulle pausas efter några fall av anmälda möjliga biverkningar i form av blodproppar. För personer över 65 år fortsatte vaccinet att användas. 

I juli beslöt FHM att successivt fasa ut användningen av Astra Zenecas vaccin. Då hade de flesta 65+ fått sin andra dos. För den tredje dosen används Modernas Spikevax eller Pfizers Cormirnaty vaccin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!