Journalist, programsekreterare, författare och hedersdoktor. Lisbeth Gustafsson har många titlar och erfarenheter. Många minns kanske henne från sin tid på Aktuellt, där hon arbetade som politisk reporter och arbetsmarknadsreporter.
Men idag är det existentiella frågor som upptar hennes intresse.
– Min sambo dog under tiden jag arbetade på SVT, det väckte frågor hos mig. Jag jobbade kvar ytterligare fem år på SVT, men kände att det saknades en dimension i vårt sätt att rapportera om världen.
Lisbeth började jobba på Sigtunastiftelsen som programsekreterare. Sigtunastiftelsen är en mötesplats där livsfrågor, tro och samhälle diskuteras. Här anordnas författarmöten, seminarier och retreater.
– Det var det bästa jag gjort. Jag fick fördjupa mig i att tala om livets insida. Jag anordnade bland annat stora journalistseminarier på 80-talet. Dessa seminarier ledde fram till att många tidningar började skriva om tro och existens.
Efter Sigtunastiftelsen har Lisbeth haft ett flertal jobb bland annat i Svenska kyrkan och studieförbundet Bilda. Hon har även arrangerat studieresor för journalister till Jerusalem.
Och hon har varit en produktiv författare med många böcker om etik, människosyn och tro.
– För mig är tro en inifrån kommande erfarenhet av samhörighet. Livet hänger ihop på ett djupare plan. Att prata om Gud kan utestänga andra, men man kan prata om andlighet.
Lisbeth talar gärna varmt om sin uppväxt utanför Boxholm.
– Jag växte upp i Hagby, vid Svartåns strand. Genom uppväxten har jag fått med mig värden som gjort mig trygg i livet.
Hon menar att hennes erfarenhet av att själv vara mamma har påverkat hennes tro.
– Mina erfarenheter av att fått barn ger en djupare livsförståelse. För mig är den heliga omsorgen en del av min gudsbild.
2015 blev Lisbeth hedersdoktor i teologi vid Uppsala Universitet.
– Jag blev totalt överraskad när de ringde och berättade. Jag trodde att de skojade med mig.
Vid en högtidlig ceremoni fick Lisbeth ta emot både en hatt och ett diplom.
– Jag höll en installationsföreläsning på teologiska institutionen som hette ”Dialog som teologisk praktik”. Fortfarande är jag kursledare på olika kurser.
Trots att Lisbeth blir 70 år i år har hon inte funderat på att gå i pension.
– Jag får fortfarande många uppdrag. Det ena brukar leda till det andra. Jag och min man har byggt en studio hemma. Där spelar vi in föreläsningar och Tankar för dagen till Sveriges Radio P1.