Drygt 250 kyrkböcker och akter med folkbokföring från 1895 till 1991 packades på onsdagen in i Riksarkivets lastbil för transport till Riksarkivets filmcentral i Fränsta i Ånge kommun i Medelpad. Där ska kyrkböckerna mikrofilmas. Allt material ska så småningom hamna på landsarkivet i Vadstena.
-- Mikrofilmat material ska vara tillgängligt på landsarkivet för alla intresserade. Även kyrkböckerna ska bevaras där, säger Maiken Lönn.
Och visst känns det lite tomt efter att de gamla kyrkböckerna försvunnit från pastorsexpeditionen även om Maiken Lönn hade gott om tid att vänja sig vid tanken. Riksarkivet fick redan 1992 i uppdrag av regeringen att ta över gamla kyrkböcker med folkbokföring till och med 30 juni 1991. Därefter övergick ansvaret för uppgifterna till skattemyndigheten.
-- Jag var glad så länge jag kunde behålla de böckerna. De är uppbyggda så bra att man lätt kan hitta alla uppgifter. Många människor brukade komma hit och ville veta mer om sina rötter. Jag kommer att sakna den kontakten, säger Maiken Lönn.
I kyrkböckerna kunde man hitta många intressanta saker, som vilka människor som bott på en viss gård eller vilka familjer som bytt efternamn. På sådana frågor från släktforskare kan Maiken Lönn inte längre svara och det är hon lite ledsen för.
Trots att Maiken Lönn, liksom alla andra kyrkoskrivare, slutade skriva i kyrkböcker 1991, i samband med att staten tog över folkbokföringen och att kyrkan datoriserade sina arkiv, behöll hon sin titel. Maiken Lönn tog hand om de gamla böckerna och tittade ofta i dem när folk behövde ha hjälp i sin släktforskning. Därför ville hon inte kallas för kanslist, men nu är det nog slut med kyrkoskrivartiteln.
-- Det känns som om jag avslutade ett jobb som påbörjades redan på 1600-talet. Det var då prästerna började skriva kyrkböcker. Och jag var den sista som gjorde det arbetet i Boxholm, säger Maiken Lönn.