I Boxholms kommun ingår en udde på södra sidan av sjön Sommen. Där ligger Aspenäs och Idebo naturreservat.
Där består naturen av lummiga lövskogar med höga naturvärden. Det är mycket asp, ädellövträd och död ved som gör områdena till en miljö med många ovanliga arter, både djur och växter: Hackspettar, insekter, mossor, lavar och svampar.
– I våras bildades Aspenäs naturreservat och nu i höst tillkommer Idebo som ligger strax intill, och Sandstorpskärret i Ydre, berättar Linnea Holmstrand, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.
Alla tre reservaten bildas i ihop med markägaren Boxholms skogar.
– Vi är väldigt glada för det samarbetet, säger Linnea Holmstrand.
Hon håller inte med om att det är svåråtkomliga platser.
– Det går att köra bil ända fram, och möjlighet att parkera vid bägge platserna finns. Där ska vi så småningom göra i ordning informationstavlor och uppmärkta vandringsleder som guidar besökarna, säger hon.
Från parkeringen går det en cirka 300 meter lång markerad stig fram till fornlämningsområdet vid Birgittakällan vid Aspenäs.
– Det är ett rikt båtliv i Sjön Sommen och jag tänker mig att besökare även kan komma sjövägen till området. Det finns flera små sandstränder vid denna halvö att lägga till vid.
Ann-Charlott Feldt som är arkeolog på Östergötlands museum berättar att hon 2003 deltog vid en utgrävning på Aspenäs medeltida gård. Det var i samband med 700-årsjubileet av Heliga Birgittas födelse.
– År 1313 – efter att hennes mor dött – skickades Biggan till sin moster Katarina Bengtsdotter som var gift med Knut Jonsson i Aspenäs. Han var lagman, drotts och riksråd, berättar Ann-Charlott Feldt och ber samtidigt om ursäkt för att hon vänskapligt kallar vårt stora helgon för "Biggan".
Bland elva funna husgrunder gjordes en begränsad utgrävning i en lämning efter gårdens smedja, där man hittade flera medeltida föremål: en mungiga, en ryktskrapa och en "glättesten". Den senare användes för att släta ut linnetyg och göra det glansigt, berättar Ann-Charlott Feldt.
– Birgitta bodde på Aspenäs tills hon var tolv år och trolovades med riddaren Ulf Gudmarsson på Ulvåsa.
Här finns alltså förutom stora naturvärden även en spännande kulturhistoria. Birgitta hade kanske sina första uppenbarelser just här. Kanske var det naturen och jordbruket runt gården, eller sjöns skönhet som inspirerade.
Den medeltida gården finns inte kvar och naturen har säkert förändrats på 700 år, men Linnea Holmstrand nämner de grova hamlade lövträden, som skördats för djurfoder, bränsle eller för att tillverka material.
– Det blir knotiga träd vars överlevnad ibland förlängs tack vare att de beskurits, säger Linnea Holmstrand.
På den långa listan med arter i området finns spännande namn som violgubbe och läderlappslav.
Det tredje nya naturreservatet är våtmarksområdet Sandstorpskärret i Ydre kommun. Vid Stångåns källa som rinner fram vid foten av en berghäll öppnar sig vidderna genomkorsade av små bäckar. Här finns en naturtyp som är ovanlig i sydöstra Sverige, nämligen kraftigt sluttande öppna kärr. Man kommer hit via vägen mellan Österbymo och Svinhult.
Linnea Holmstrand säger att det finns planer på ytterligare ett naturreservat i närheten av Sandstorpskärret.