Lhena Jern jobbar ideellt med bion och ansvarar för godisförsäljningen i foajén. Bion i Boxholm är föreningsdriven av Folkets hus biogrupp.
– Vi är sex personer men skulle behöva vara fler. Vi välkomnar särskilt yngre som vill engagera sig, berättar Lhena Jern.
Att införa förbud mot att ta in eget godis eller dryck är inte aktuellt. Efter nyheten om att Filmstaden (tidigare SF Bio) inför en sådan bestämmelse gick bioföreningen i Boxholm ut på sociala medier och välkomnar även dem som har skaffat godiset i förväg.
"Visst har vi egen kiosk också och det värmer oss varje gång någon vill handla", skriver de.
– Vi har inte så brett sortiment. Jag brukar fråga besökarna om de saknar något och har fått flera förslag. Då har vi testat att köpa in den sorten, säger Lhena.
Hon tycker inte att det är dyrt med tio kronor för de små påsarna och tjugo för de större. Snart ska de ha platspoppad popcorn också, i stället för påsar som idag.
Tobias Andersson i biografföreningen Galaxen och Centrumbion i Skänninge tycker egentligen att det är ett rimligt krav som Filmstaden inför.
– På teater, konsert eller LHC-matcher får man inte ta med sig eget. På teatern får man inte ens ta med jackan in i salongen utan måste betala för att lämna in den, säger Tobias Andersson och tror att alternativet skulle bli höjda biopriser.
Men i Skänninge kommer man inte att införa stopp för eget godis.
– Här ser vi godisförsäljningen mer som en service till besökarna.
Filmstadens beslut ser han som naturligt, om än fattat med lite dålig tajming, just nu när man vill locka tillbaka biopubliken efter de båda åren med pandemi.
– Jag tror att många har skaffat på sig streamingtjänster och vant sig vid att sitta hemma i soffan och se på film. Vi är nog lite lata till mans, säger han men spår att storfilmerna kommer att locka.
På Centrum i Skänninge står godiset för cirka 10 procent av intäkterna.
Jaan Erm på Saga i Mjölby säger att hans känsla är att Svenska bio kommer att följa efter Filmstaden, men själv är han motståndare till att förbjuda eget godis.
– Det är inte rätt sätt att få tillbaka biopubliken, och jag förstår inte hur det ska tillämpas. Man kan ju inte visitera en barnfamilj, eller vägra släppa in dem, säger han.
En bättre upplevelse med fin miljö och bra filmer, det är hans recept för att få Mjölbyborna att komma.