Här byggs Europas största energilager av sitt slag

Utanför Boxholm kommer Europas största energilager baserat på second life batterier att byggas.

Batterierna till batterilagret har tidigare använts som backup-batterier i serverhallar, på sjukhus eller till telemaster.

Batterierna till batterilagret har tidigare använts som backup-batterier i serverhallar, på sjukhus eller till telemaster.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2022-02-23 06:01

I en lagerbyggnad hos återvinningsföretaget Sånart står hundratals gula batterier uppställda på pallar. 480 av batterierna kommer utgöra hjärtat i det som kommer bli Europas största energilagring i begagnade batterier.

– Vi samlar in batteriskrot, säger Marcus Sånart. De här batterierna är fullt fungerande. I normalfallet hade de gått till en kross, men nu får de en längre mellanlagring hos oss.

undefined
Batterierna till batterilagret har tidigare använts som backup-batterier i serverhallar, på sjukhus eller till telemaster.

Batterierna har tidigare använts som backup-batterier i serverhallar, på sjukhus eller till telemaster.

– Vi väntar bara in hyllorna som batterierna ska stå på, sedan kör vi igång, säger Marcus Sånart. Vi beräknas vara klara och testa fullt ut under mars.

Anläggningen kommer fungera som en gigantisk powerbank. En elledning från företagets solcellsanläggning ska anslutas till en container. Solenergin laddar upp batterierna i containern och lagrar på så sätt energi till framtida elkonsumtion.

– Vi vill ta vara på solenergin och använda den så länge det går. Eventuellt behöver vi köpa in el under vinterhalvåret.

undefined
Marcus Sånart hoppas att fler företag kan bli intresserade av att lagra energi. "Kan vi övertala boxholmsföretag att satsa på solenergi och energilagring kan de spara mycket pengar varje år."

Idén till projektet växte fram i samarbete med solcellsföretaget PLS och Ecris, som sysslar med renovering av produkter till fordonsindustrin.

– Ecris bygger powerbanks av uttjänta litiumbatterier tillsammans med PLS. Vi började fundera på de blybatterier vi samlar in. De är ofta fullt fungerande, men slängs för att garantitiden gått ut. 

Sånart ligger söder om Boxholm och de samlar in batterier och elavfall. En del av verksamheten sysslar med att ta hand om lastpallar som de renoverar.

undefined
I den här containern kommer 480 batterier utgöra hjärtat i det som kommer bli Europas största energilagring i begagnade batterier.

I första hand är den nya anläggningen till för företagets egen elanvändning, men den är även tänkt att bli ett showroom för andra företag.

– Kan vi övertala Boxholmsföretag att satsa på solenergi och energilagring kan de spara mycket pengar varje år.

Marcus Sånart tror att anläggningen kan vara ett sätt att hålla nere kostnaderna när elpriserna stiger.

– Vi kan styra våra elkostnader på ett bättre sätt. Vi kan titta på spotpriserna och mata in ström i batterierna när elpriset är som lägst.

undefined
Grävarbeten och framdragning av el är klart. I mars hoppas Marcus Sånart att de kan testa anläggningen fullt ut. I mitten av april finns planer på en invigningsfest.

Att satsa på begagnade batterier påverkar ekonomin redan i uppstartsfasen.

– Att köpa in nya batterier till anläggningen skulle hamna på drygt 2 miljoner, men genom att satsa på återbruk sänks den kostnaden till en bråkdel av det.

– Just nu finns det ingen anläggning som har de energitimmar som vi planerar för. Audi har ett projekt som är i planeringsstadiet. Fram tills de är klara är vi störst i Europa.

undefined
"Just nu finns det ingen anläggning som har de energitimmar som vi planerar för", menar Marcus Sånart.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!