Förra året brann ungefär 580 hektar skogsmark i Sverige enligt nya siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. I Valdemarsvik, som var hårdast drabbat i Östergötland, brann cirka 9,5 hektar. Boxholm är en av de kommunerna som drabbats hårdast av skogsbränder i länet. Här gick cirka 6,5 hektar skog upp i rök.
Peter Wallin är skogsvårdare på kommunens största skogsägare Boxholms skogar AB.
– Vi har ett område mellan Kisa och Boxholm som historiskt sett har varit utsatt för åsknedslag och dessutom har vi skogar runt Sommen med mycket folk i rörelse. Förra året hade vi ett antal mindre bränder. Bland annat uppkom en brand utanför Malexander på grund av vårdslöshet vid grillning. Hittills har vi klarat oss bra under 2023.
Enligt Boxholms skogars egen statistik brann ett hektar skog upp på grund av oaktsamhet. Brandrisk vid grillning är något som företaget jobbat med.
– Vi har skapat särskilda grillplatser vid våra sjöar, utmed vandringsleder och på strategiska platser. Här finns cementrör med grus runt så att man kan grilla säkert. Vi jobbar hela tiden med att informera på olika sätt och medvetandegöra om riskerna. Vi vill att människor ska uppföra sig klokt i skogen. När det gäller åska och naturliga bränder får vi koncentrera oss på att hantera bränderna, säger Peter.
Han menar att Boxholms skogar inte ser någon trend med ökade skogsbränder på sina marker under de senaste åren. Däremot har de genomfört en del åtgärder för att motverka spridning av skogsbränder i framtiden.
– Ett sätt är att öka andelen lövskog, för vi vet att det hindrar brandutvecklingen. Vi har också höjt ambitionsnivån när det gäller vårt vägnät. Förut rustade vi upp en väg innan en avverkningsåtgärd, men nu försöker vi hålla vägarna tillgängliga så att räddningstjänsten kan ta sig fram. Vi har gjort i ordning vattentankningsplatser på strategiska platser utmed sjöar där brandbilar kan komma intill och pumpa upp vatten.
Peter berättar att fuktig mark är viktiga brandbarriärer i skogen.
– Vi jobbar på att identifiera sådana områden så vi kan skapa brandgator.
En del i att kunna släcka skogsbränder snabbt är bevakning.
– Vi är tacksamma för brandflyget som hjälper oss att upptäcka bränder i ett tidigt skede. Under de tider då det råder hög brandrisk flyger de två rutter per dygn.