Det första som möter mig när jag kör in på gårdsplanen är hönsen och ankorna. Och så de lustiga pärlhönsen. En katt kommer tassande och i en hage skriar en av gårdens åsnor. På Bärbäcks Lillgård finns alla djur som hör en lantgård till. Och så några andra som kanske inte är lika vanliga på svenska lantgårdar.
–Det enda som fattas är kalkoner och gäss, berättar Anna Jansson som driver gården tillsammans med sin familj.
– Men jag ska hämta några kalkoner snart.
Gården erbjuder olika aktiviteter. Vid ett Lillgårdsbesök får besökarna gå runt och hälsa på och klappa de olika djuren och vissa fall mata dem. Guiden berättar lite om djuren och om hur de lever och svarar på frågor.
– Många har kanske aldrig sett en levande ko eller får. Här får de möta djur i sin naturliga miljö.
Frågorna kan handla om allt möjligt. Och ingen fråga är för dum för att svara på även om en del kan göra Anna Jansson lite förvånad. Men hon märker att intresset för hur maten vi äter produceras.
– Intresset för att komma ut på landet har ökat, säger hon. Hit kommer både barnfamiljer och medelålders par. Många kommer ända från Stockholm, Göteborg och Malmö.
Vi stannar till hos minigrisarna som gillar att bli kliade.
– De växer tills de är tre år, sedan blir de inte större.
Nyast på gården är en ko av rasen Texas longhorn, den enda vuxna kon av sin sort i Sverige.
– Vi köpte henne av ett äldre par i Danmark berättar Anna Jansson. Vi tänker att hon ska bidra till lite västernstämning eftersom vi börjat med westernridning.
Just nu går kon ensam för att vänja sig men snart ska hon få sällskap av en kalv.
– Vi vågar inte ha henne med de andra vuxna korna men vi har märkt att hon är väldigt snäll med mindre djur. Och i sommar kommer hon själv att kalva.
Att olika djurraser går tillsammans hör inte till ovanligheterna här på gården. I en av de större hagarna samsas till exempel hästar, getter och en åsna.
– Åsnan togs om hand av Maia, en av våra hästar, när mamman dog. Och Maia ser henne fortfarande som sitt föl, trots att Doris nu är nio år.
Vid vårt besök är fåren, som ska lamma, fortfarande inomhus. Även de båda lamorna har fått stanna inne.
– Vi håller på att avverka en del skog, och jag vill inte att de ska bli rädda
Bärbäcks Lillgård är öppen året om men man måste förboka sitt besök.
– Det är för att vi ska kunna ta hand om våra besökare så bra som möjligt, säger Anna Jansson.