Här är nya järnhästen som ska hjälpa till vid skogsbrand

Skogsbränder uppstår ofta på otillgängliga platser långt ifrån farbara vägar. Nu har räddningstjänsten i Boxholm fått ett nytt verktyg för att släcka i oländig terräng.

Över stock och sten, fullastad järnhäst med utrustning som ska ut i skogen vid en skogsbrand. Här är det Tobias Thell som övar med den nya utrustningen.

Över stock och sten, fullastad järnhäst med utrustning som ska ut i skogen vid en skogsbrand. Här är det Tobias Thell som övar med den nya utrustningen.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2024-05-18 19:00

Boxholms skogar, den största skogsägaren i sydvästra delen av länet, har i samverkan med räddningstjänsten köpt in en järnhäst som ska stå placerad i Boxholm.

– Det är ett jättespännande samarbete. Det är en maskin som är bandgående och tar sig fram väldigt bra i skog och mark. Till den hör en vattenspruta med pump, säger Joakim Andersson, styrkeledare på räddningstjänsten i Mjölby och Boxholm.

undefined
Edvin Jonsson och de andra randmännen från Boxholms räddningstjänst fick testa att lasta korgen med slang på järnhästens flak.
undefined
"Smidig" är Tobias Thells betyg om räddningstjänstens nyaste maskin järnhästen.
undefined
Brandmännen slipper bära tung utrustning ut i skogen. Järnhästen lastar flera hundra kilo.

I förra veckan hade brandmän och personal på skogsföretaget utbildning på den nya maskinen. Efter en teoridel bar det av till badplatsen i Sjögarp utanför Boxholm. Där hade man tillgång till både vatten och skog – kanske inte de djupaste skogarna men god tillgång till oländig terräng att öva i. 

Brandmannen Tobias Thell blev först med att testköra maskinen i terräng. Tanken är att en man leder maskinen efter sig genom terrängen. Det går också att stå på flaket och köra den, men då kan man inte ha någon last med sig. Det går dock att koppla till ett släp.

– Den var förvånansvärt lättkörd. Smidig med tanke på att det var första gången, konstaterar Tobias efter en tur över stock och sten.

Eftersom en man kan köra ut materialet till brandplatsen, kan övriga brandmän koncentrera sig på andra sysslor – lägga ut slangrullar med jämna mellanrum. Det tunga bärandet genom terrängen slipper man.

undefined
Personal från Boxholms räddningstjänst har övningsdag och får lära sig hantera järnhästen som Boxholms skogars vd Johans Carpholm visar. Längst till vänster styrkeledare Joakim Andersson.

Joakim Andersson berättar att just den här maskinen är den första i sitt slag i landet. Tillverkaren har anpassat utrustningen efter beställarens önskemål. Den kommer att stå modell för fler räddningstjänster i landet.

Omkring en halv miljon kronor har Boxholms skogar investerat i den nya järnhästen. En satsning som kan löna sig tror vd Johan Carpholm.

– Vi ser det som en försäkring. Vi har varje år något tillbud, de torraste somrarna kan det vara åtta–tio bränder. Det är både olyckshändelser och oförsiktighet som ligger bakom. Vi vet att det kommer bli vanligare i takt med klimatförändringarna. Vi vet bara inte var, säger Johan Carpholm. 

undefined
Brandman Patrik Wik testar att köra järnhästen olastad. Men det vanliga sättet blir att dra den efter sig genom skogen.

Järnhästen kommer förhoppningsvis bidra till snabbare lokalisering och framtransport till branden.

– Om en person kan frakta fram utrustning kan andra brandmän lägga ut slang i stället för att bära utrustning genom skogen, menar han.

Idag har räddningstjänsten tillgång till fyrhjuling och en gammal bandvagn som tidigare tillhört försvaret. Den nya maskinen ska komplettera dem. En fyrhjuling har inte samma framkomlighet i stening eller sank mark där järnhästen tar sig fram tack vare larvbanden.

– Järnhästen har ett lastväxlarsystem för utbytbar utrustning, en vattenpump med motorspruta och ett löst flak som man kan lasta utrustning på. Det gör den väldigt flexibel och kan även förses med andra tillbehör i framtiden, säger Joakim Andersson.

undefined
Boxholms skogars vd Johans Carpholm demonstrerar räddningstjänstens nya järnhäst. En maskin värd en halv miljon kronor som ska användas vid otillgängliga skogsbränder.

Maskinen finns på brandstationen i Boxholm, men kan utnyttjas i hela området. Ägaren Boxholms skogar kommer också att kunna utnyttja den.

– När vi släckt branden är det ofta markägaren som får ta över bevakning och eftersläckning. Järnhästen har även en motordriven slangvinsch för att rulla upp slangar, berättar Joakim.

Den är tillverkad av Lennartsfors i Årjäng. De har tillverkat järnhästar sedan 80-talet, bland annat för användning av jaktlag för att dra ut skjutna djurkroppar ur skogen. Men den här maskinen har speciella tillbehör speciellt ämnat för brandförsvarets behov.

Maskinen kommer även att finnas med i RTÖG:s system för tillgänglig släckutrustning vid bränder i övriga länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!