Varje år utser Boxholms kommun årets företag.
I år kammade företaget Makarna Svärd hem titeln. De består av Görgen och Karin Svärd, som bland annat driver Svärdshuset, en restaurang i Malexander.
Görgen Svärd berättar att de nåddes av beskedet när de satt i bilen under onsdagen.
– Var hade varit i Tidaholm för att hämta en ny delikatessdisk. Det var förvånande men väldigt roligt, säger han om beskedet.
Särskilt förvånande var det kanske med tanke på pandemin. Precis som många andra i branschen har de påverkats av det nya viruset.
– När det kom i våras, då fick man magknip. Det var väldigt mycket som blev avbokat, säger han.
Utöver restaurangen driver de även en importfirma, där de hämtar hem viner från Italien.
Enligt honom märker de av att även andra i branschen har det tufft, då de ser en minskad vinförsäljning till restauranger, också det en del av deras verksamhet. De anordnar också vinresor till Italien – som har fått flyttas fram på grund av pandemin.
Samtidigt har inte allt varit nattsvart.
Görgen Svärd berättar att de snabbt fick ställa om sin verksamhet under våren.
Lagom till påsken började de att erbjuda mat för avhämtning – vilket togs väl emot, enligt honom.
– Då hade vi fyrdubbelt mot att vi skulle ha haft sittande, säger han.
Under de varma årstiderna fortsatte verksamheten att gå bra.
– Sommaren var fantastisk. Men det var den för många, säger han.
Att många valde att semestra hemmavid i år är något som han tror kan ha haft en positiv påverkan.
Nu, när de kallare månaderna tar vid, behöver de fortsätta att tänka om och tänka nytt.
Ett exempel är den stundande julbordssäsongen.
– Vi hade gått ut med att vi skulle ha julbord i december. Men vi känner att vår restaurang är ganska liten, säger Görgen Svärd.
Det innebär att de med ett utglesat antal gäster endast kan ta emot ett fåtal besökare, om de ska följa myndigheternas rekommendationer.
– Har man en liten restaurang blir det inte så många som kommer in där, säger han.
I stället satsar de på att kunna erbjuda julmat som avhämtning. Parallellt med det öppnar de även upp en ny delikatessdisk i anslutning till lokalerna.
Fram till nu har de även erbjudit mat som de lagar utomhus över en murikka, en slags stekhäll.
Pandemin kräver helt enkelt att de tänker om.
– Det är därför vi börjar med den här butiken. Man måste överleva vintern också, säger han.
Något som han säger inte får glömmas bort är de anställda.
– Vi har fantastisk personal.
Vad innebär det då att få en sådan här utmärkelse nu i de här tiderna? Enligt Görgen Svärd gör det mycket.
– Det ger mer energi för oss att fortsätta att jobba, säger han.
Särskilt roligt är att det är kommuninvånarna själva som fått skicka in nomineringar. Sedan är det kommunstyrelsen som bestämmer vem som ska tilldelas titeln utifrån förslagen.
Själv bor paret i Malexander. Under hösten finns cirka 70 till 80 fastboende kvar i området, sedan sommargästerna flyttat vidare.
– Det blir ett mycket lugnare tempo och mycket kontraster, säger Görgen Svärd.
Något som kan vara särskilt skönt i coronatider.
– Har man väl kommit till Malexander vill man inte härifrån.
Fredrik Svaton, näringslivsansvarig på kommunen, säger att årets prisutdelning kommer att vara annorlunda än vanligt.
– Normalt sätt delar vi ut det här på kommunfullmäktiges middag. I och med att det är corona så ordnar vi det på annat sätt, säger han.