Det är inte första gången han har gestaltat detta mytologiska väsen – både som skulptur och som reliefbild.
– På 70-talet fick jag flera beställningar och gjorde en hel serie skulpturer. Nu verkar intresset ha kommit tillbaka, säger Arne Fälth.
Han är en färgstark person som fortfarande lägger större delen av sin tid på skapande. Främst ser han sig som målare men hans ateljéer hemma i Ängdalen Ekeby är fulla av träskulpturer, många med frodiga och kraftfulla djurmotiv. Hemmet är som en hembygdsgård med flera ditflyttade gamla byggnader, den äldsta är från 1600-talet. På tomten har han även byggt ett gult torn.
Urkons dunkla och ursinniga väsen verkar passa in i hans skapande. Myten om den jättelika kon som sparkade upp sjön Sommens många fjärdar har koppling till fruktbarhetssymboler, och var dessutom extra argsint mot kungar som hade vägarna genom häradet. Minst en kung lär hon har jagat och sparkat ihjäl, enligt sagoberättandet.
– Men jag har ingen direkt relation till Sommakoa. Den myten är inte så viktig för mig. Jag kommer ju inte härifrån från början, säger Arne Fälth.
Det är svårt att få honom att förklara sina verk eller var inspirationen kommer ifrån. Han kan inte riktigt sätta ord på det, säger han. Att han får signaler utifrån vill han helst inte prata om, det tycker han låter galet.
– Jag tänker inte, utan mottager, säger han. Men skriv inte det!
Efter en dags målande blir han väldigt trött. Att arbeta i trä är mer lättsamt, tycker han.
– Det tar inte lika hårt på mig.
Han har gjort mycket offentlig utsmyckning och finns representerad i flera kommuner och landsting. Tranås kommun ska ha hans reliefko som konstnärlig utsmyckning. Det ska även gå att köpa fotoreproduktioner av verket – om man vill ha en argsint och antirojalistisk urko på väggen.
– Vi köper en del lokal konst och tyckte att hans reliefmotiv verkade intressant. Det är ju en myt som många Tranåsbor känner till. I alla fall de äldre, säger Claes Sjökvist på kommunens kultur- och fritidsförvaltning – och boende i Boxholm där han är fritidspolitiker.
Exakt var reliefen ska placeras är inte bestämt. Det finns tankar om att ordna en utställning i Tranås stadshus med flera av Arne Fälths konstverk.
Arne själv har sökt efter möjligheten att donera sina verk som nu fyller ut hans hem. Men det menar Claes Sjökvist får bli en framtida fråga – kanske att lösas gemensamt för kommunerna runt sjön Sommen.