En mängd ansökningar ligger just nu hos länsstyrelsen och väntar på beslut eller har fått krav på kompletteringar.
Den här ansökan är en av de större och kom till länsstyrelsen juni i år. Den gäller 84 hektar (cirka 170 fotbollsplaner) skogig sluttning i den västra delen av Österskogen, från gården Dyrshagen och en triangel norrut och österut.
– Det är ju Boxholmarnas skog. Jag tror att det kommer att bli ett ramaskri bland ortsborna, säger Klas Johansson som forskat och skrivit mycket om hembygden.
I området finns den så kallade hälsokällan som han varit med om att röja kring.
Inom området finns det stigar som används som strövstigar och motionsspår. Orienteringsklubbens ordförande Kenth Edin blir bestört när han får besked från Corren om ansökan.
– Det här låter inte alls bra. Det rör sig mycket folk där, både på 5- och 7,5-kilometersspåret. Vi har just diskuterat att beställa en orienteringskarta för det området, en kostnad på drygt 200 000 för klubben. Det är inför en planerad tävling 2026, säger Kenth Edin.
Sökande är företaget Solkompaniet som är en aktör inom storskalig solkraft och som sköter ansökning, byggande och drift av solkraftsanläggningar åt markägare runtom i landet.
– Det här är ännu på ett tidigt stadium. Innan vi påbörjar arbetet med miljökonsekvensbeskrivning kommer vi att ha ett samråd med Boxholms kommun och länsstyrelsen. Nästa steg är en naturvärdesinventering, säger projektledaren Camilla Kylin på Solkompaniet i Sverige AB.
Området upp i skogen från Dyrshagen är 84 hektar stort, där solcellerna utgör 52 hektar, totalt omkring 70 000 solcellsmoduler. Total angiven effekt är cirka 43 megawatt.
Solkompaniet ansöker på många håll i landet. De har även satsat på så kallade agrivoltaiska solparker som kombinerar alstring av solel med odling av vall mellan panelerna. Det blir det inte frågan om här eftersom det är skogsmark.
– Möjligen kan man tänka sig bete efter hand, men inte till en början, tror Camilla Kylin.
Inom området finns vissa naturvärden och även kulturvärden. Området ska hägnas in med ett två till tre meter högt staket. Det kommer att ha en glipa i nederkant för att småvilt ska kunna passera. "Vid behov kan stängsel runt parken delas upp i delområden, med passager för exempelvis människor" skriver man i ansökan.
Inte heller på Boxholms kommun känner man till något om projektet.
– Vi har hittills inga solcellsparker i kommunen, säger samhällsbyggnadschefen Håkan Jonsson.
Kommunen håller just nu på att sammanställa ett förslag till ny översiktsplan. Men där finns inga direkta föreskrifter för Österskogen, enligt Håkan Johansson.
– Den kommer nu att bli en digital plan som lättare kan revideras och utvecklas efter hand, säger han.
Den nuvarande översiktsplanen är från 2011.
Mitt i området ligger den så kallade Hälsokällan. Klas Johansson guidar oss dit från elljusspåret. Där har han och andra i föreningen Krafttaget satt upp pilar som visar fram till källan. Efter någon kilometer kommer man ner för en liten backe i skogen. Under ett stort stenblock sipprar källan fram ur ett metallrör. Bänkar och bord och en informationsskylt har satts upp på platsen.
– Det här är en kulturhistorisk plats som använts åtminstone sedan början av 1800-talet. Vi vet att Skogs-Sara som bodde i en koja i skogen var här.
– Jag tror inte att solparken kommer bli av, säger Klas.