Grönsaksföretaget byter ägare och satsar framåt

Efter 30 år med mjölksyrade grönsaker lämnar nu Eva Insulander och Tom Olefalk över stafettpinnen och företaget Tistelvind.

Mac Meesuk och Jesper Lindström baxar in ytterligare en vagn med 800 kilo vitkål som ska strimlas till surkål.

Mac Meesuk och Jesper Lindström baxar in ytterligare en vagn med 800 kilo vitkål som ska strimlas till surkål.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2020-09-16 19:30

På planen utanför den tidigare stålindustribygganden ligger ett enormt lager av vitkål och savoykål som ska bli basen i de båda storsäljarna surkål respektive kimchi, det senare en koreansk kryddstark blandning.

Det är Linköpingsparet Jesper och Maria Lindström som tar över Tistelvind i Boxholm. De är båda agronomer och mikrobiologer vilket borde vara en perfekt kombination för den här produktionen, för det handlar om livsmedel som tar hjälp av bakterier.

Kålen i de stora lådorna på gården ska alldeles strax hackas och läggas i tunnor tillsammans med kryddor. De pressas tätt ihop i en syrefri miljö och processen startar av sig själv. De verksamma bakteriekulturerna finns redan i grönsakerna. 

Tom och Eva har varit på gång ett tag att minska ner på sitt eget engagemang i företaget. De har träffat Jesper och Maria flera gånger eftersom de är i samma bransch, Maria på Kronfågel i Katrineholm och Jesper på Rise som är ett forskningsinstitut där han sysslar med livsmedelsutveckling.

Nu har "alla bitar fallit på plats" och Tom och Eva blir kvar som anställda åtminstone fram till nyår. De odlar en del av råvarorna och det har de tänkt fortsätta med. Övriga leverantörer övertas av nya ägarna.

– Fermentering av livsmedel är en gammal teknik men som verkligen ligger i tiden. Det har varit populärt bland vegetarianer och veganer, men på senare tid har många som inte är renodlade vegetarianer fått upp ögonen, säger Maria.

Hon och Jesper menar att det inte ska vara enbart för att det är nyttigt som man väljer mjölksyrade grönsaker.

– Det kan bli en naturlig del av vår kost. Produkterna passar ju utmärkt till kött, menar Jesper.

Trender i dag handlar om hälsa, träning, kost, klimat och hållbarhet. Trender kommer och går, men det här är inte en sådan trend, menar de.

– Hållbarhet är inte en trend, det är ett måste.

De vill så småningom utveckla verksamheten med nya produkter och koncept, men först ska de satsa på marknadsföring. Surkål och kimchi är kända produkter men trots allt en ganska smal sektor inom livsmedel.

– Jag har kontakt med en pizzeriaägare som använder kimchi som topping på pizzor, alltså att det läggs på efter att den gräddats. Så det finns nya sätt, menar Eva Insulander.

Jesper håller med och säger att den syrliga kimchin kontrasterar mot den feta osten, och det krispiga kålen mot den mjuka pizzafyllningen.

När kommunen nu gör ett industrihotell med mattema av mejeriet, vill ni vara med där då?

– Vi har ju egna bra lokaler här som anpassats och maskiner som köpts in och installerats, så det är inte aktuellt för oss. Men däremot välkomnar vi andra livsmedelsaktörer att etablera sig i Boxholm. Det är bara bra för oss. Man kan dela kunskap med varandra, tror Jesper Lindström.  

Tistelvind omsätter kring tio miljoner kronor och har fem anställda plus lika många till vid högsäsong. Coronapandemin har inte drabbat företaget nämnvärt. Det har varit minskad efterfrågan från restauranger men å andra sidan har folk lagat mer mat hemma. 

Och att syra grönsaker är ingen avancerad vetenskap, det kan man göra hemma i köket, menar Jesper. Man river dem ganska fint, saltar och pressar ihop dem i en burk. På en vecka ska syrningsprocessen ha kommit igång. Man kan få en mer kontrollerad bakteriell process om man tillsätter lite av vätskan från en färdig syrad vara. 

Paret Lindström

Både Maria och Jesper Lindström är livsmedelsagronomer med erfarenhet av livsmedelsindustri. 

Maria inom produktion, kvalitet och marknad hos bland annat HKScan och Atria Lätta Måltider. På 90-talet utvecklade hon spannmåls-tempeh (en fermenterad produkt) och lämnar nu sin tjänst som fabrikschef på Kronfågel.  

Jesper Lindström har en bakgrund på bland annat Ica, Coop och RISE (fd SIK institutet för Livsmedel och Bioteknik). Han har också drivit egen konsultverksamhet som livsmedelsexpert. 

Karta: Bruksgatan 7
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!