Nytt naturreservat skapas vid Månhult

Länsstyrelsen har beslutat skapa ett nytt naturreservat vid Månhult, nordost om Malexander. Nu finns det ett helt kluster av natursköna reservat mellan Linneryd och Viprössle.

Gamla ekar och andra ädellövträd vid Månhult är en fin livsmiljö för många. Det är ovanligt och mycket värdefullt, främst för arter som kan trivas i gammelskogen, men även för friluftslivet.

Gamla ekar och andra ädellövträd vid Månhult är en fin livsmiljö för många. Det är ovanligt och mycket värdefullt, främst för arter som kan trivas i gammelskogen, men även för friluftslivet.

Foto: Jens Johannesson, länsstyrelsen i Östergötland

Boxholm2021-11-25 17:00

De här trakterna är vackra gamla odlingsmarker, där det fortfarande går att se rester av torp och åkrar från förr. Där finns mycket lövskog med gamla ekar och andra ädellövträd, hamlade lindar och en rik biologisk mångfald.

Det nya Månhultreservatet ligger högt mellan Ulrika och Malexander och är på nära 67 hektar. 

undefined
Här har stenen brutits från odlingsmarken och format murar som visar på var det funnits torp och gårdar.

– Månhult blir bland de största och mest värdefulla naturreservaten i Östergötland, berättade naturvårdshandläggare Jens Johannesson på länsstyrelsen redan i januari i år, när förslaget var ute på remiss. 

Det går bra att ta sig till naturområdet tack vare att Östgötaleden passerar på en gammal kyrkstig på reservatets nordvästra sida. Utmed vägen från Svalsjö finns en plats där tre bilar kan parkera.

undefined
Reservaten på kartan utgör tillsammans nästan 300 hektar inom ett ganska begränsat område.

Trakten har en lång historia som odlingsmark och som ett område för betande djur, slåtter och lövtäkt. Området har en flora med mycket blommor och det finns viktiga miljöer för insekter. Här finns flera rödlistade arter, signalarter och arter som gynnas av att markerna slås eller betas. 

Det är gott om vildbin och dagfjärilar. Vädd, gullviva och ärtväxter är särskilt viktiga för de rödlistade arterna gullvivefjäril och guldsandbi. Det finns även gott om fåglar, som stenknäck och flera hackspettsarter.

undefined
Månhult ligger högt, med fin utsikt. Östgötaleden passerar i kanten av reservatet.

Området har varit uppmärksammat för sina naturvärden ända sedan 1970-talet. 1983 framhölls områdets rikedom på ädellövträd i "Natur- & kulturmiljöer i Östergötland". Efter en inventering 2006 påbörjade diskussionen om att bilda ett naturreservat och 2017 drog arbetet igång ordentligt. Först nu är det beslutat och klart.

– Värt att nämna kan även vara att Boxholms skogar fortfarande är markägare vid Månhult, men de har fått ersättning för att inte bruka skogen, förklarar nu Jens Johannesson. Viss skötsel kommer att ske, eventuellt redan i vinter, genom att en del planterad gran avverkas för att återfå ett öppnare landskap. Alla lövskogar sparas, liksom den halva av barrskogen som är gammal och ursprunglig.

undefined
På våren har lövskogen med ek och asp en lundflora av blommor vid Månhult.

I skötselplanen för reservatet skriver länsstyrelsen:

"Skogsmiljöerna fungerar som livsmiljö men även som en form av klimatanläggning och reningsverk. De olika livsmiljöerna fyller funktioner som lek-, bo-, skydds- och rastplatser. Bevarandet av en variation av livsmiljöer och en hög biologisk mångfald bidrar till ett landskap som är generellt bättre rustat för klimatförändringar."

undefined
Det finns viktiga bomiljöer för insekter, många av dem rödlistade. Även flera hackspettsarter trivs här.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!