För 49:e året i rad delar Marta, Wivi och Åke Liljessons stiftelse ut stipendier till Östergötlands konstnärer. Det är åtta yngre och en äldre konstnär som får varsitt stipendium.
Årets äldre konstnär, som får ta emot 20 000 kronor är Arne Fälth, 84.
– Det är väl roligt med pengar, men det är ju äran! säger Arne Fälth.
Arne gör skulpturer i trä och keramik. Han målar även tavlor och skriver dikter. Han var lantbrukare innan han började leva på konsten, och många av hans skulpturer föreställer djur, såsom hästar och kor. Även kvinnokroppen är ett återkommande motiv.
Konstnärskarriären började på 1960-talet med att en man som sålde frysboxar lade märke till några statyetter som Arne hade skulpterat och ställt i sitt fönster. Mannen ville köpa statyetterna för 60 kronor styck.
– Då kom jag på att de var säljbara.
Arne började ta emot beställningar och sälja sin konst. I Linköping mötte han Gunnar Hellman, som såg till att Arne fick ställa ut sin konst i Stockholm.
Idag bor Arne tillsammans med sin fru Evy utanför Boxholm, där han även har sina ateljéer och en stor trädgård. Intill hans huvud-ateljé står ett gult torn som han byggde själv när han var i 50-årsåldern. Färgerna har en astrologisk koppling och ovanfrån ska tornet se ut som en mandala, en symbol för evighet och balans.
I hans konst uttrycker Arne sin andlighet och i själva skapandet vill han inte låta intellektet vara i vägen. Han beskriver det som att han tar emot mentala meddelanden från en femte dimension.
– När jag gör en målning så kopplar jag bort intellektet och utför det rent motoriskt, utan att ifrågasätta det.
Arne Fälths konst finns bland annat på Östergötlands museum i Linköping, Västerås konstmuseum och Stockholms landsting. Genom Svenska Institutet blev Arne uttagen att representera Sverige på kulturhusen i Paris, Tunis, Zagreb, men också på Sveagalleriet i Stockholm och på flera andra platser.
Snart kommer Arne ut med sin fjärde bok, en bok med hästbilder som han målat. Boken gör han tillsammans med fotografen Jonas Sällberg.
Nu har Arne alltså fått ett konststipendium om 20 000 kronor.
Har du några planer på vad du ska göra med pengarna?
– Nej, det har jag inte. Det behöver man väl inte, de försvinner ju ändå, svarar Arne med ett skratt.
Liljessons stiftelse bildades 1974, med syftet att främja konst och konstnärskap i Östergötland. Syskonen Marta, Wivi och Åke drev en hatt- och mössaffär i Motala under första halvan av 1900-talet. I Marta Liljessons testamente står det att pengarna ska gå till en fond eller stiftelse, att delar av summan ska gå till bland annat barncancerfonden och frälsningsarmén och att avkastningen av fonden ska användas som stipendium till behövande konstnärer.
Stipendierna som går till de yngre konstnärerna ligger på 10 000 kronor vardera. Bland dem som fick ta emot stipendierna fanns i år två konstnärer bosatta i Linköping: Adam Lindgren, 31, och Leonard Vincent Rode, 28.
– Det känns som ett förtroende och ett erkännande, säger Adam Lindgren, som ser fram emot att kunna använda pengarna till att köpa en brännugn till sina keramikskulpturer.
Sekreteraren för stiftelsen, Christina Larsson, berättar att styrelsen annonserat i Östergötlands tidningar, för att hitta årets unga stipendiater. De äldre konstnärerna blir däremot alltid föreslagna av de aktiva konstnärerna som sitter i stiftelsens styrelse.