Ägaren och grundaren till e.r.i.k. heter passande nog Erik Mattsson. Han är dalmasen som, när han först hörde talas om Boxholm, var tvungen att slå upp den lilla bruksorten i en kartbok.
– Jag hade ingen aningen om var Boxholm låg, säger han, men när jag som nyutexaminerad blev erbjuden att arbeta med företagshälsovården på ortens tre största företagen var det ett drömjobb.
Anställd var han av Fundia (numera Ovako), men Boxholms Stål (numera Steel Tech) och Boxholms Mejeri köpte in sig och tog del av tjänsterna.
Nämnas bör att Erik Mattson inte ens sökte jobbet, trots att det var ett drömjobb. Som nybakad sjukgymnast trodde han sig inte ha en chans att få jobbet, för det var verkligen ett drömjobb.
– Så jag blev ganska förvånad när man ringde, säger han. Men man hade visst fått höra om mig via Arbetsförmedlingen. Jag fick drömjobbet utan att ens behöva söka det.
Året var 1993, Erik Mattson var ung och han gav sig av för att söka lyckan söderut.
Några år senare, 1996, startade Erik Mattsson det egna företaget och de tre jättarna – Fundia, Boxholms Stål och Boxholms Mejeri – gick från att vara hans arbetsgivare till att bli hans kunder.
Sedan dess har kunderna blivit fler; nu är 35 företag kunder hos e.r.i.k. Också de anställda har blivit fler. Först var det Erik Mattsson själv som utgjorde e.r.i.k. men nu har han fyra anställda.
Kunderna är huvudsakligen mansdominerade arbetsplatser – det rör sig om tunga industrier som får ryggar att värka – men den egna arbetsplatsen är däremot kvinnodominerad. Bortsett från Erik Mattsson är det Johanna Almlöf, Ann-Louise Fransson samt Cecilia och Ida Dufmats som man möter i den gamla folkskolan mittemot ortens golfbana, där företaget har sina lokaler.
– Några av våra patienter gick själva i skolan här, säger Erik Mattson. Det som då var skolans gymnastiksal är nu vårt gym.
Många år har gått sedan Erik Mattsson slog upp Boxholm i kartboken, lämnade Mora och satte kurs söderut. Hans företag är nu årets företag i kommunen. Och med tanke på hur viktigt företaget är för ortens andra företag skulle man kanske kunnat lägga till ett "äntligen". Ty själva förutsättningen för att man ska kunna göra ett gott arbete måste ju ända vara den att man mår bra.
– När jag började var det lite si och så med företagshälsovården, säger Erik Mattsson. Nu finns det en betydligt större medvetenhet hos företagen vad gäller hälsovård och arbetsmiljöns betydelse. Dessutom, fortsätter han, tar man numera psykosociala besvär på allvar.