Folkfest när Sommarodden avgjordes

Det var många som kommit till Malexander för att under lördagen heja fram lagen i Sommarodden. Tävlingen hölls i år under en dag.

Det vinnande laget från Boxholms besättning är Anders Gustavsson, Ronja Hektor, Andreas Berggren, Viktor Fridh, Roger Berggren, Alexandra Carstensen, Josefine Lindberg, Erik Pettersson och Per-Olof Svahn.

Det vinnande laget från Boxholms besättning är Anders Gustavsson, Ronja Hektor, Andreas Berggren, Viktor Fridh, Roger Berggren, Alexandra Carstensen, Josefine Lindberg, Erik Pettersson och Per-Olof Svahn.

Foto: Marlene Ericsson

Boxholm2022-08-07 11:35

Det blåste ganska rejält på sjön Sommen när det var dags för klassikern Sommarodden att göra comeback efter pandemin. Tävlingen i år blev i en lite mindre omfattning än tidigare år och hölls under en dag. Trots detta var det många som kommit till Södra Sand i Malexander för att heja fram de tävlande lagen; Torpön, Malexander, Sommen, LRF-Boxholm, LRF-Ydre och Boxholm. 

I Boxholms lag tävlar bland annat Alexandra Carstensen  som tävlat i rodden 3-4 gånger tidigare Innan start är hon lite osäker på hur det ska gå för laget idag.

– Det är första gången vi ror tillsammans med just denna besättningen, så vi får se hur det går. Men jag är taggad, jag vill ju att det ska gå bra för laget. 

En av Alexandras lagkamrater står bredvid och tejpar över blåsorna i händerna som han fått av årorna i båten. Det är Boxholms egna skidstjärna Per-Olof Svahn som också ser fram emot att ro.

– Det är skoj att ro, det är bra träning och bra gemenskap i laget. Jag känner mig inte så nervös, det är värre när man står i startleden på Vasaloppet och ska iväg. 

Även i Malexanders lag står deltagarna och vill komma igång med tävlingen. William D'hersigny är med i tävlingen för första gången och han tror på sitt lag.

– Vi har ju några i laget som har erfarenhet av Sommarodden och på träningarna har gått riktigt bra.

– Vi måste ju ändå sikta på vinst, även om vi kommer vara glada även om vi inte vinner, skrattar Annan Rambin som också tävlar i lag Malexander. 

Första deltävlingen är distansrodd mellan bojar och bryggor på sjön Sommen. Alla lagen hejas fram med applåder och glada rop från den stora publiken som finns på båtbryggan och på kullen på hembygdsgården Södra Sand. Det blir Boxholm som vinner den deltävlingen och styrman Ronja Hektor, som blev inringd till laget kvällen innan, är nöjd efter loppet.

– Så jäkla gött! Vi hade lite diskussioner i båten hur vi skulle kunna gå förbi Torpöns båt. Vi gjorde snabbt en plan och så gött att den funkade till 100 procent!

När de tävlande vilat en stund är det dags för deltävling två som är en sprint med tre heat. Även här visar Boxholms lag sin styrka och att de har bra teknik. Trots att laget tappar en åra vid starten i sista heatet vinner de alla heaten och vinner tävlingen totalt. Tvåa i totalen blir Torpö och det glada laget från Malexander tar hem en tredje plats.

Klassikern Sommarodden hölls i år under en dag och med sex tävlande båtar.
Klassikern Sommarodden hölls i år under en dag och med sex tävlande båtar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!