Folk vallfärdar när klassiska rätten står på menyn

I vanliga fall är det lugnt på Bjursdalens servicehus och restaurang Kristallen i Boxholm. Men när raggmunk med fläsk står på lunchmenyn vallfärdar folk från orten och runtikring till matstället. När vi är på plats är det kö redan innan serveringen öppnar, både unga och äldre ansluter och kön växer snabbt. Bland gästerna återfinns förbipasserande Securitaspersonal och kommunstyrelsens ordförande. Kökspersonalen är väl förberedda inför dagens rusning. De drog igång tidigt för att steka 40 kilo fläsk och omvandla 42 kilo potatis till raggmunk.

Annica Sjöqvist, Anki Sundeborn, Anneli Petersson och Jennie Karlsson har fullt upp i köket denna dag. Raggmunk är den mest populära maträtten på menyn och de vet att matsalen alltid fylls av hungriga gäster. 40 kilo fläsk steks denna dag. Alla är välkomna att äta här även om restaurangen är belägen i Bjursdalens äldreboende.

Annica Sjöqvist, Anki Sundeborn, Anneli Petersson och Jennie Karlsson har fullt upp i köket denna dag. Raggmunk är den mest populära maträtten på menyn och de vet att matsalen alltid fylls av hungriga gäster. 40 kilo fläsk steks denna dag. Alla är välkomna att äta här även om restaurangen är belägen i Bjursdalens äldreboende.

Foto: Marlene Ericsson

Boxholm2024-05-16 19:00
undefined
Åse Bratz, Jeanette Blomqvist och Lotta Carlsson har bara en halvtimmes matrast och är först i kön för att serveras dagens raggmunkar. De började jobba lite tidigare imorse för att kunna komma innan restaurangen öppnade och därmed undvika köer. Raggmunk är en favorit vilket även Högsbosoppan är, för då är det alltid god efterrätt. Tjejerna äter tre-fyra raggmunkar var och de hade kanske ätit fler om de inte varit tvungna att jobba efter maten.
undefined
Anki Sundeborn började steka raggmunkarna tidigt på morgonen och stekbordet är igång till sista matgästen har gått hem. Det har använts 42 kilo potatis, Anki vet inte hur många raggmunkar det blir, bara att det blir väldigt många. Hon tycker att raggmunk är väldigt gott men inte de dagar hon står och steker dem på jobbet.
undefined
Även Boxholms politiker gillar raggmunk och fläsk. Kommunstyrelsens ordförande Claes Sjöqvist och förste vice ordförande Helena Stålhandske är mitt uppe i rekryteringen av en ny kommundirektör till Boxholms kommun. De har två intervjuer denna dag och tar en paus för lunch på Kristallen, De tycker att raggmunkarna är ”görgoa”.
undefined
När raggmunk och fläsk står på menyn är det kö redan innan serveriungen börjar. Gäster i olika åldrar kommer, inte bara från Boxholm utan även från runtikring orten.
undefined
Peter Larsson, Inge Kind och Lennart Starborg är mycket nöjda med dagens meny på Kristallen. Det är första, men troligen inte sista gången som Peter äter raggmunk här. Han ser även fram emot när det blir kåldolmar på menyn. Inge Kind äter ofta på restaurangen och tycker det är fantastiskt att ett sådant här matställe finns i Boxholm. Hans favoriter på menyn är givetvis, raggmunk. Ärtsoppa och pannkakor med tillhörande efterrätt är också en favorit.
undefined
Efter att ha använt 42 kilo potatis och stekt 40 kilo fläsk kan personalen i köket servera många av gästernas favoritmat.
undefined
Veronica Horoszkiewicz stortrivs med att arbeta på Kristallen i Boxholm. Hon bor i Ödeshög men är ursprungligen från Polen. Hon är imponerad av allt och alla på arbetsplatsen och är redo att lära sig allt! Hon är också imponerad över att så många äter här, och hon håller tummarna för att vikariatet ska gå över i en fast tjänst framöver.
undefined
För 97-åriga Veine Johansson är det inte bara maten som känns bra när han går till Kristallen för att äta. Hans fru sedan 70 år tillbaka, Rosa, gick nyss bort och han tycker det känns bra att träffa andra matgäster som han kan prata med. Veine vill ge en stor eloge till både hemtjänsten och personalen i köket som lagar maten. Han går ofta hit för att äta och han tycker det mesta smakar mycket bra. Om inte så har han en mikrovågsugn där han kan värma mat.
undefined
Raggmunk är den maträtt som lockar klart mest gäster till Kristallen. Så även denna dag då det i stort sett var fullt vid alla bord i matsalen.
undefined
Stefan Wilhelmsson jobbar som vaktmästare på äldreboendet och äter lunch här varje vardag. Han älskar raggmunk och trodde att fyra stycken skulle räcka, men han tog en omgång till. I dagarna firar han 50 år men då kommer han inte äta raggmunk.
undefined
Många av de som äter på restaurangen bor på äldreboendet, men resturangen är öppen för alla.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!