Fiskar ska skyddas

Sjön Sommen har fått sin första fiskevårdsplan. Att skydda de hotade arterna röding och öring är en av de högst prioriterade åtgärderna.

Boxholm2002-06-13 05:18

Sommen anses som ett av södra Sveriges mest skydds- värda inlandsvatten, men har tidigare saknat en fiskevårdsplan av större omfattning.

Anton Halldén och Thomas Nydén, båda länsstyrelsen Jönköpings län, har på uppdrag av Sommens fiskevårdsområde upprättat en fiskevårdsplan som ska borga för en ekologiskt hållbar utveckling.

Att bevara och stärka det svaga beståndet av röding och öring är en av de åtgärder som ges högst prioritet. Just nu finns det ingen begränsning alls på fångstuttaget.

Högst en per dygn

Enligt planen bör en fångst- begränsning om högst en röding och öring per person och dygn införas.

Vidare föreslås minimåttet på öring och röding som tas upp ökas från 40 till 60 centimeter. Syftet är att arterna ska hinna reproducera sig. Enligt fiskevårdsplanen bör också ett nätfiskeförbud på djup över 25 meter införas sommartid.

Thomas Nydén utesluter inte att en och annan fiskare kommer att vara kritisk mot de nya reglerna.

-- Men min ståndpunkt är att om vi vill ha kvar ett naturligt reproducerande bestånd, finns det inget annat att göra.

Högprioriterad åtgärd

Biotopvårdsarbetet i Svartån och Bulsjöån är en annan högprioriterad åtgärd. Vad gäller Svartån uppströms handlar det främst om att öppna vandringsvägar för fisken, så att den kan passera dammar och kraftverk.

-- Här är planerna på gång, och både Tranås kommun och kraftbolagen är med på noterna, säger Thomas Nydén.

Flödet i vattendragen ska säkras så att det inte blir för lågt under känsliga perioder. Med hjälp av block, sten och lekgrus ska också lämpliga miljöer för fisken återställas i Svartån och Bulsjöån.

Vilka åtgärder som genomförs är i slutändan upp till vattenrättsägarna inom Sommens fiskevårdsområde.

Remissutgåvan av planen innehåller hela 75 olika åtgärdsförslag av skiftande karaktär. Vissa är mer akuta, andra mer långsiktiga. Förslagen har prioriterats inbördes utifrån i första hand miljönyttan, men också kostnader har vägts in.

Remisstiden är planerad fram till 31 augusti 2002. En av de tyngsta remissinstanserna är Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium, som under 1990-talet genomfört omfattande undersökningar i Sommen.

Öppnar för dialog

Eric Carpholm, ordförande för Sommens fiskevårdsområde, hoppas att rapporten ska resultera i en långsiktig handlingsplan, med återkommande rutiner för att stämma av Sommens kondition och status.

-- Det är också min förhoppning att planen öppnar för en dialog med turistnäringen och båtägarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om