Får svar efter tre år: Det blir ingen ishall

Vi gillar att spela hockey. Det borde finnas en ishall. Det tyckte några Boxholmskillar i var sitt medborgarförslag. Nu har de fått svar efter drygt tre år.

Is eller inte is. Det blir fortsatt beroende av väder och vind. Efter drygt tre år har Boxholm sagt nej till försslaget om konstfrusen isbana eller ishall.

Is eller inte is. Det blir fortsatt beroende av väder och vind. Efter drygt tre år har Boxholm sagt nej till försslaget om konstfrusen isbana eller ishall.

Foto: Magnus Eriksson

Boxholm2020-12-11 20:00

"Den behöver inte vara alls så stor, men gärna en liten i alla fall", skrev en av grabbarna i sitt medborgarförslag. En annan av dem tyckte att det är tråkigt att behöva åka till Mjölby för att träna. 

Förslagen inkom till Boxholms kommun mellan 11 och 14 september 2017. Alltså för ganska precis tre år och tre månaders sedan.

En av dem, 13 år gammal, verkar ha utgången av ärendet på känn, för han avslutar sitt mejl så här: ”Jag vet att det nog inte kommer ­hända men snälla fixa ­någon slags hockeyrink till i alla fall november”. Troligen menade han november 2017.

Avslaget på medborgarförslagen kom i måndags den 7 december 2020. Så lång tid tog det alltså att säga nej. Under den tiden har kommunen begärt in offerter på konstisbana, sökt och fått beviljat 250 000 kronor i Carl Tryggers stipendiefond samt sökt lämplig placering av en isrink. Man landade på samma ställe där det i åratal spolats is på vintrarna, den upplysta planen vid simhallen.

Att bygga en ishall avfärdades direkt som svårt att finansiera. Samhällsbyggnadskontoret fick 9 oktober 2018 i uppdrag att investera i en konstfrusen utomhusisbana, där man räknat på två alternativ. En liten (10x20 meter) för cirka en miljon kronor eller en större (20x40 meter) för 2 miljoner. 

Driftskostnaden bedömdes till 25 000 kronor per år. Två år senare föreslogs kommunfullmäktige att avslå förslaget. Den beräknade kostnaden hade då kraftigt räknats upp. 3 miljoner kronor för investeringen, 50 000 kronor per år för driften.

Varför har det tagit så lång tid?

– Vi har vänt och vridit på detta men inte löst det. Vi har köpt in en begagnad sarg från Tranås som ska byggas om för att passa 20x40 meter. Men det blir ingen konstis, säger Håkan Jonsson, samhällsbyggnadschef.

Johannes Karlborg är en av förslagsställarna. Han är 17 år nu, går på Dackegymnasiet i Mjölby och spelar inte längre hockey. Men om det fanns en is skulle han åka, säger han.

– Jag tycker att kommunens svar är tråkigt. Det tar alldeles för lång tid. De svarade och tackade för förslaget direkt när vi lämnat det. Sedan har jag inte hört något, säger Johannes.

Det var inte i första hand en ishall som han och kompisarna var ute efter, utan en bana som kan användas vintertid oavsett väder.

Håkan Jonsson tror att den nya gamla sargen ska kunna stå på plats till vintern 2021–2022.

Karta: Pehr Hannergatan 13
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!