KS-ordföranden: Borde avsäga sig uppdragen i Boxholm

Claes Sjökvist (S), ordförande i kommunstyrelsen i Boxholm, tycker att kopplingarna till SD:s förtroendevalda Max Fagerstedt som var tänkt att få plats i kommunstyrelsen är "obehagliga".

Claes Sjökvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Boxholm, tror att det blir ohållbart om Max Fagerstedt sitter kvar i kommunfullmäktige.

Claes Sjökvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Boxholm, tror att det blir ohållbart om Max Fagerstedt sitter kvar i kommunfullmäktige.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2022-11-02 11:53

I kommunhuset i Boxholm funderar Claes Sjökvist på vad som kommer att hända med de politiska uppdragen som SD:s gruppledare Max Fagerstedt har i kommunen. Detta efter avslöjandet om att hans sambo var en av dem som greps efter att ha deltagit i Nordiska motståndsrörelsens (NMR) upplopp under lördagen i Oslo, vilket stiftelsen Expo avslöjade i ett samarbete med nättidningen Filter Nyheter.

– Det var en väldigt obehaglig information man fick ta del av. Sedan vet jag inte så mycket mer än vad ni vet. Det är tråkigt när man hittar sådana kopplingar som är åt det hållet, säger Claes Sjökvist. 

Under hösten har den politiska valberedningen i Boxholm jobbat med att fördela platser i nämnder och kommunstyrelsen där Max Fagerstedt hade en given plats. 

– I går när vi hade valberedning så väntade vi på honom i tio minuter, en kvart. Vi tänkte att det var någon försening med tåg och försökte nå honom på telefon, men han dök aldrig upp. Efter mötet var jag på ett nytt möte och fick ett sms, därefter gick in på Corren och läste. Då förstod jag varför han inte dök upp. 

undefined
På tisdagen utblev Max Fagerstedt (SD) på valberedningens möte i Boxholm, berättar Claes Sjökvist (S) som funderar på vad som ska hända framöver..

Max Fagerstedt har enligt SD:s gruppledare i Region Östergötland lämnat uppdragen som ledamot i regionfullmäktige. Men hur det blir med uppdragen i kommunfullmäktige i Boxholm återstår att se. I en intervju säger Max Fagerstedt att han än så länge inte har lämnat in någon avsägelse.

– Vi vet ingenting och det som krånglar till det är att ledningsgruppen har sittning nu så jag har inte hunnit prata med cheferna på det administrativa kontoret ännu. Jag ska höra mig för hur det ser ut, säger Claes Sjökvist.

Vid lunchtid på onsdagen bekräftade Max Fagerstedt för oss att han lämnar partiet, vilket Claes Sjökvist hört ett rykte om redan på förmiddagen.

– Man kan ju sitta kvar som person. Men sedan tänker jag på kopplingen till säkerhet, då kommer han inte att kunna sitta i nämnder. Offentliga handlingar kan han ta del av som vilken medborgare som helst, men delta aktivt kommer inte att fungera.

Anser du att han borde avsäga sig uppdragen?

– Jag önskar det, för allas skull. Boxholm är en liten kommun där alla känner alla, det kommer inte att vara hållbart.

Max Fagerstedt är partiets gruppledare i kommunen, förtroendevald i kommunfullmäktige och ordförande för den lokala SD-föreningen i Boxholm. Fram till igår var han även anställd som politisk sekreterare för SD i Region Östergötland och ledamot i Östergötland regionfullmäktige. 

Kommunalrådet Claes Sjökvist (S) förväntar sig att Max Fagerstedt (SD) avsäger sig uppdragen i kommunfullmäktige.
Kommunalrådet Claes Sjökvist (S) förväntar sig att Max Fagerstedt (SD) avsäger sig uppdragen i kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!