Få lediga lägenheter när fler flyttar till orten

Det föds färre människor än det dör i Boxholm.
Men räddningen är att fler väljer att flytta till orten.
– Vi ser att fler pendlar till orter där det finns jobb, säger AB Boxholmshus vd Fredrik Noaksson.

Boxholm minskade med sex invånare, mycket beroende på låga födelsetal. Inlyttningen till orten var bra under 2024.

Boxholm minskade med sex invånare, mycket beroende på låga födelsetal. Inlyttningen till orten var bra under 2024.

Foto: Fredrik Sandberg

Boxholm2025-03-09 11:00

Nyheten i korthet

  • Trots minskat födelseöverskott i Boxholm, Östergötland, har befolkningsminskningen endast varit sex personer tack vare inflyttning. Fredrik Noaksson, VD för AB Boxholmshus, ser positivt på detta och tror att ortens geografiska läge lockar arbetspendlare.
  • Noaksson menar att Boxholms attraktiva föreningsliv, närhet till naturen och lugna bostadsområden bidrar till inflyttningen. Han betonar vikten av att locka yngre familjer för att bibehålla kvaliteten i skola och omsorg.
  • Noaksson, som nyligen nominerades till vd-rådet för Sveriges allmännytta, ser utmaningar i stigande driftskostnader och inflation, men är optimistisk om att renoveringar av äldre fastigheter kommer att förbättra Boxholms bostadssituation.

I många mindre kommuner i Östergötland ökar skillnaden mellan antalet personer som dör och antalet barn som föds. Den siffran kallas för födelseöverskott. I Boxholm var den minus 41 förra året. Vi ser liknande siffror i till exempel Ödeshög (-24), Kinda (-35) och Ydre (-21).

Trots minskat födelseöverskott stannade den totala befolkningsminskningen i Boxholm på sex personer. Förklaringen hittar vi i inflyttningsstatistiken. 295 personer flyttade in i kommunen, medan 259 flyttade ut.

undefined
Boxholm minskade med sex invånare, mycket beroende på låga födelsetal. Inlyttningen till orten var bra under 2024.

AB Boxholmshus vd Fredrik Noaksson menar att inflyttningen till kommunen syns i det kommunala bostadsbolagets (allmännyttan) egen statistik.

– Det är jätteroligt att se att fler flyttar till Boxholm. Just nu har vi bara tio lediga lägenheter. Det betyder att vi har en vakans på under två procent. Vi kan aldrig komma ned till noll eftersom vi hela tiden har tomma lägenheter som vi renoverar.

undefined
Fredrik Noaksson bor i Malmslätt utanför Linköping. Men han pratar sig gärna varm om Boxholm. "Det finns ett bra föreningsliv här. Det är nära till naturen, bland annat till sjön Sommen", säger han.

Fredrik tror att anledningarna till den fortsatta inflyttningen till orten är flera. En orsak är Boxholms geografiska läge som lockar arbetspendlare till orten.

– Väg 32 tar oss norr och söderut. Man kan ta sig med tåg till och från Boxholm. Vi ser att fler pendlar till orter där det finns jobb. Det präglar hur vi vill bo och var vi vill bo. Det är en viktig aspekt för oss kranskommuner i framtiden för att bibehålla befolkningen och kunna växa. Boxholm kan vara en kranskommun till Linköping, Mjölby eller Tranås. I grunden handlar om var jobben finns.

undefined
Området Bjursholm är ett av områdena som tillkommit i Boxholm under senare år.

Det finns ju andra orter som man kan pendla från. Vad har Boxholm att erbjuda förutom bra pendlingsmöjligheter?

– Det finns ett bra föreningsliv här. Det är nära till naturen, bland annat till sjön Sommen. Vi har lugna bostadsområden med intilliggande grönområden. Husen ligger inte lika tätt som de gör i en storstad. Att det finns simhall precis intill skolan är positivt. Vi har märkt att det är såna faktorer som gör att familjer vill flytta hit, inte bara ett bra boende.

Att få familjer att flytta till en ort är nödvändigt menar Fredrik Noaksson. Inte minst för att behålla kvalitet i skola och omsorg.

– Vi har ju läst, bland annat i Corren, att allt fler kommuner fått lägga ned förskolor på grund av minskade barnkullar. Drivkraften vi småkommuner måste fortsätta jobba med är att få yngre att flytta till hit. Då är det viktigt att vi har bra förskola och skola. Det är även viktigt med bra äldrevård, så att vi får alla faser i livet. Som fastighetsägare vill vi erbjuda boenden som är anpassade efter olika delar av livet.

undefined
Fredrik Noaksson har varit vd på Boxholmshus sedan 2007.

Vartannat år utser Sveriges allmännytta fjorton personer som är med i organisationens vd-råd. I år var det Östergötlands tur att utse kandidater.

– Det sker en omröstning i vårt område vilka två kommuner som ska vara med och företräda länet. Då blev jag nominerad, säger Fredrik Noaksson.

Han ser sin medverkan i vd-rådet som ett sätt att representera de mindre kommunerna i Sverige och Östergötland.

– Tanken är att jag ska företräda de mindre allmännyttorna. Många frågor är samma, men i ett mindre bolag har man mindre resurser. Det är fler anställda som får jobba med fler uppgifter än i ett större bolag. Att vara med i vd-rådet gör att jag får ett större perspektiv på vad som händer i Sverige.

Vilka frågor tar ni upp i vd-rådet?

– Vi tar upp frågor om hur vi bäst kan utveckla Sveriges allmännytta. Just nu är det mycket samtal om bolagens välmående. Det är tuffa ekonomiska tider just nu.

undefined
"Väg 32 tar oss norrut och söderut. Man kan ta sig med tåg till och från Boxholm. Vi ser att fler pendlar till orter där det finns jobb", säger AB Boxholmshus vd Fredrik Noaksson.

Hur ser utmaningarna ut för allmännyttan i Boxholm i dessa tider?

– Våra största utmaningar är stora driftskostnader i kombination med ökade räntekostnader och högre inflation. Avgifter som styrs av en taxa, till exempel vatten, el och sophantering, har gått upp samtidigt som fjärrvärmekostnaderna har ökat kraftigt. Enbart fjärrvärmen ökade med 50 procent på tre år. Eftersom vi har stor andel fjärrvärme i vårt bestånd har det påverkat oss mycket.

Fredrik berättar att AB Boxholmshus just nu håller på att renovera företagets äldre fastighetsbestånd.

– Det kommer bli en utmanande resa. Det handlar om stam-, köks- och badrumsrenoveringar. Det blir en balansgång då större renoveringar påverkar hyressättningen. Det är viktigt att vi kan föryngra vårt fastighetsbestånd. Vår fastighetsportfölj var betydligt äldre när jag började jobba i Boxholm 2007. Då hade det inte skett någon nyproduktion på drygt 20 år. De senaste åren har vi i princip haft en nyproduktion eller tillbyggnad per år i kommunen, fram till 2022 då lågkonjunkturen började.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!