Ewas avlopp fick klart godkänt

Att få besök av miljöinspektörer som ska syna ens avlopp kan vara nervöst. Men Ewa Bärlunds 27 år gamla anläggning fick klart godkänt.

I en grönskande hage ett 50-tal meter från boningshuset finns Ewa Bärlunds enskilda avloppsanläggning.

I en grönskande hage ett 50-tal meter från boningshuset finns Ewa Bärlunds enskilda avloppsanläggning.

Foto: Sune Johansson

Boxholm2019-06-17 05:00

Boxholm och Mjölby har gemensam miljönämnd och miljöskyddsinspektörerna Linnéa Andersson och Carl Arrhenius kontrollerar enskilda avlopp i Mossebo mellan Boxholm och Trehörna.

– Lagen kräver att avlopp ska renas och de flesta känner till det och är positiva, säger Linnéa strax innan hon och Carl ska göra sin tredje inspektion för dagen, den här gången hemma hos Ewa Bärlund.

En viss oro har Ewa känt inför besöket, berättar hon. Huset är från 20-talet och avloppsanläggningen, en trekammarbrunn med infiltration på en äng intill hennes hästhagar, anlades 1992.

Att få avloppet underkänt innebär att man får två år på sig att åtgärda. Annars blir det förbud att använda, med risk för vite.

– Men det är väldigt ovanligt. De flesta som får sitt avlopp underkänt är medvetna om problemen, menar Carl Arrhenius.

Ett underkännande innebär en stor investering och att man måste bestämma sig för vilken typ av rening man ska satsa på, vilket fabrikat av anläggning och vilken entreprenör man ska välja. Svåra beslut på ett område där många saknar kunskap, och för åtgärder som inte ger något synligt mervärde.

100 enskilda avlopp om året inspekterar Linnéa och Carl, och just nu åker de runt till ett 60-tal fastigheter i tillrinningsområdet till Mossebosjön. Omkring hälften av fastigheter med fast boende får sina avlopp underkända. Fritidshusen klarar sig lite bättre beroende på att de ofta saknar vattentoa och bara har bdt-vatten (bad, disk och tvätt). Då kan en enklare anläggning godkännas. Då kan man lösa det med mulltoa.

– Avlopp nyare än tio år inspekterar vi inte. Dem har vi koll på genom att de sökt och fått tillstånd till sina anläggningar, säger Carl Arrhenius.

Ewa tar emot i sitt röda hus med vita knutar. Innan vi ger oss ut och kollar hennes avlopp måste hon stänga av elen runt hästhagarna. Linnéa och Carl tittar ner i hennes trekammarbrunn och går sedan vidare till fördelningsbrunnen. Från den rinner vattnet ut i två rör i marken. Ett av utloppen sitter lite lägre än de andra och Carl justerar det så att det bli ett jämnare avflöde.

– Inga tecken på fel. Det här ser bra ut, säger han när de tittat på det tredje stället som är ett luftningsrör i bortre änden av ängen.

Ewa Bärlund ser lättad ut.

– Jo, det är ju lite pengar det handlar om. Så det är klart att man funderat en del. Men det fungerar.

Om underkänt

Tillstånd krävs för att släppa ut avloppsvatten (det klassas faktiskt som miljöfarlig verksamhet), och det är just miljökontoret som ger det.

Kommunen kan ge råd och tips om typer av rening, men kan inte rekommendera enskild lösning.

Ta in offerter från diplomerade entreprenörer (kommunen har listan) för olika anläggningar: Markbädd, infiltration, biomoduler med eller utan fosforfällor, minireningsverk med kemisk och biologisk rening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!