Solen lyser på gården Gränsefall som ligger några mil utanför Boxholm. Fortfarande blommar solrosorna samtidigt som pumporna är färdiga att plockas. På en av gårdens ladugårdar sitter en skylt med texten "Emmas Bod" och i dörröppningen står 44-åriga Emma Närkander och tar emot.
– Jag startade upp förra året. Då var det bara i det lilla båset i ladugården som jag använde, men i år har vi utökat även till det större båset.
För Emma är boden en hobby som hon sköter när hon har ledigt från sitt arbete som taxichaufför.
– Jag kör taxi på heltid, jag tycker det är ett jättekul jobb, jag gillar att köra bil och träffa folk. Så boden får jag sköta på kvällarna och under lediga dagar.
Får du någon hjälp här?
– Mina svärföräldrar bor också på gården. Svärmor är en glad pensionär som älskar att pyssla med blommorna, så jag är jättetacksam för hennes hjälp.
Inne i bodens två rum finns det bland annat blombuketter, grönsaker, och inredning.
Emma kom på idén att öppna försäljning på gården när hon hade sått väldigt mycket blommor. Under den perioden behövde hon göra en operationen som begränsade hennes möjligheter att jobba i trädgården.
– Jag kunde inte plocka allt själv så då blev det självplock för de som kom hit.
Året därpå ville Emma utveckla självplockningen av blommor på gården. Maken Mattias föreslog då att ladugårdens lilla bås skulle användas så att hon hade en lokal inomhus.
– Sedan blev det bara mer och mer grejer i boden så jag var tvungen att inreda även det stora båset i år, skrattar Emma.
Vad är det som säljer bäst?
– Det är helt klart blommorna.
Det är självbetjäning och betalning med swish som gäller i boden.
– Jag vill tro att alla sköter sig, men i våras plockade någon på sig saker för några tusen utan att betala. Jag blev så besviken att jag bara ville strunta i allt!
Men du körde på med verksamheten?
– Ja, de andra på gården sa att jag skulle fortsätta och vi satte även upp kameror, så nu känns det bättre. Det är ju alltid folk i närheten, de som bor här, som har lite koll.
Inne i den gamla ladugården finns den lantliga känslan kvar med rustika träpelare och väggar som med flit har målats slarvigt med vit färg.
– Jag vill ha den lantliga stilen här, både i det jag säljer och inne i boden.
I butiken finns även Emmas egentillverkade alster.
– Jag älskar att pyssla! Jag gjuter gärna föremål i spackel som brickor och ljushållare. Jag har även gjort en del av ljusstakarna i trä som finns här.
Att gjuta hemma kan dock ha sina sidor, som när Emma skulle gjuta saker i familjens kök till förra årets julmarknad på gården.
– Det blir ju ganska smutsigt när det ryker spackel överallt, men det var för kallt ute. Det var totalt kaos! skrattar hon.
Emma berättar att hon var riktigt nervös när hon arrangerade sin första julmarknad förra året.
– Jag hade ju knappt besökt en julmarknad själv så jag visste inte riktigt vad som förväntades av mig.
Hon delade dock ut uppgifter till nära och kära. Mest på skoj tilldelades en vän uppgiften som parkeringsvakt tillsammans med maken Mattias.
– Vi räknade med att det skulle komma 50 personer, mest släkt och vänner. Men det kom nästan 1000 personer och parkeringsvakterna hade fullt sjå.
Även i år kommer det att bli en julmarknad i Gränsefall och när försäljningen av blommor och pumpor lagt sig ska Emma börja förbereda sig för den.
– Det blev så lyckat att förra året att jag känner att det måste bli minst lika bra i år. Så lite nervös är jag, men det blir säkert bra.